Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Medicul Valeriu Gheorghiță: Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice vor avea prioritate la vaccinul anti-coronavirus

Medicul Valeriu Gheorghiță: Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice vor avea prioritate la vaccinul anti-coronavirus

Un articol de: Andrei Ștefan - 24 Noi 2020, 07:47
Medicul Valeriu Gheorghiță: Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice vor avea prioritate la vaccinul anti-coronavirus Foto: Valeriu Gheorghiță / Facebook Eveniment

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 a declarat că persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cornice se vor afla printre categoriile ce vor avea prioritate la vaccinare.

 

Valeriu Gheorghiță: Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, prioritate la vaccinul anti-COVID

 

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziţionează pe pacienţi în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare.

Este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, şi în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces”, a afirmat medicul militar la Antena 3.

„Motiv pentru care, la aceste categorii deja menţionate, se adaugă activităţile esenţiale din infrastructura critică şi protejarea persoanelor care deservesc aceste tipuri de activităţi. Ceea ce trebuie să înţelegem este legat de tipul de comorbiditate pentru că sunt vaccinuri care vor avea o pleiadă de indicaţii şi de contraindicaţii, dar din punct de vedere strategic persoanele cu boli cronice sunt persoanele prioritizate pentru a primi în primele etape vaccinarea împotriva SARS-COV-2″, a concluzionat medicul, menționând totodată că tinerii cu vârste sub 18 ani nu vor fi imunizați, deoarece nu există studii clare efectuate în acest sens.

 

Valeriu Gheorghiță, despre condițiile de depozitare și transport ale dozelor de vaccin anti-COVID-19

 

Medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri seară, pentru B1 TV, că e posibil ca primele doze de vaccin să nu ajungă în România luna viitoare, ceea ce înseamnă că, în ianuarie 2021, vom primi o tranșă dublă. Acesta a vorbit apoi despre locurile în care vor fi depozitate dozele de vaccin și cum vor fi ele distribuite în toată țara. El a precizat că este luată în calcul inclusiv distribuția cu avioane Spartan și că toate centrele de depozitare vor fi alese în așa fel încât să deserveasă 5 -6 județe fiecare.Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

„S-au început toate pregătirile necesare restructurării tuturor facilităților necesare pentru a se asigura capacitatea de stocare, de distribuție, care să fie potrivită pentru toate tipurile de vaccinuri care ar putea să fie disponibile, pentru că noi luăm în calcul și scenariul în care am putea avea mai multe vaccinuri la un moment dat. Principalul centru e stocare la nivel național va fi Institutul Cantacuzino, care are disponibilitate de stocare pentru cele mai complexe condiții, adică la -80 de grade. 

Vom avea centre reginale la nivelul țării, care vor avea acoperire națională, vom avea congelatoare de -80 de grade, prin dispoziții de la nivelul Ministerul Apărării. 

Sunt șase centre regionale în marile orașe din țară, am ales în general orașele care au aeroport pentru a putea transporta cât mai rapid. Acum sunt încă în analize. Vă pot asigura că ele sunt distribuite uniform la nivelul țării, așa încât fiecărui centru îi revin practic cinci sau șase județe alocate”, a explicat medicu Valeriu Gheorghiță, pentru B1 TV.

Întrebat cum vor fi transportate dozele de vaccin, medicul a răspuns: „Există ambele scenarii luate în calcul. În marea majoritate a cazurilor vom avea distribuție terestră, cu mașini din dotarea Ministerului Apărării Naționale și din dotarea Ministerului de Interne, la care se adaugă și flota din subordinea Ministerului Sănătății. De asemenea, e important să precizăm, pentru anumite tipuri de vaccinuri la care se poate face distribuție aeriană, luăm în calcul inclusiv transportul lor cu avioanele Spartan, pentru că vom vorbi de timp scurt de distribuție și de volume foarte mari. Din acest motiv, avem în calcul acest tip de distribuție inclusiv aeriană”.

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghita,   vaccinare anti-COVID-19