Medicul Valeriu Gheorghiţă: Vaccinarea anti-COVID va fi gratuită și voluntară

Medicul Valeriu Gheorghiţă: Vaccinarea anti-COVID va fi gratuită și voluntară
Foto: Facebook / Valeriu Gheorghita

Vaccinarea anti-Covid-19 va fi gratuită, a precizat, vineri, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional,medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Militar Central. Totodată, acesta a mai menționat că primele doze de vaccin vor ajunge în țara noastră la finele acestui an, cel târziu în primul trimestru din 2021.Amintim totodată că acesta spune cu o zi în urmă că vaccinarea anti-COVID este cea mai eficientă şi scurtă cale prin care putem să revenim la normalitate.

Medicul Valeriu Gheorghiţă: Vaccinarea pentru noul coronavirus va fi gratuită

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, afirmă, într-un interviu pentru HotNews.ro, că vaccinarea va fi gratuită, iar scenariul cel mai optimist este ca primele doze de vaccin să ajungă în România la sfârșitul lunii decembrie 2020.

“În cel mai optimist scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România la finalul lunii decembrie. În cel mai pesimist scenariu, țara noastră va primi vaccinul în primul trimestru al anului 2021.

Vaccinarea va fi gratuită și voluntară”, a spus Gheorghiță.

Totodată, acesta a menționat că România va primi de la Comisia Europeană, în tranșe, 10,7 milioane de doze de vaccin anti-COVID.

“Prima tranșă va fi de aproximativ 1,2 milioane de doze, dacă vaccinul va ajunge în decembrie. Dacă va ajunge în ianuarie, cantitatea va fi dublă: atât cea din decembrie, cât și cea din ianuarie. Acestea sunt date estimative, pentru că totul depinde de avizele Agenției Europene a Medicamentului pentru un vaccin sigur”, spune Valeriu Gheorghiță.

În prima etapă, așa cum se știe deja, vor fi vaccinați angajații din sistemul medical, din serviciile de asistență socială, vârstnicii, pacienții cu boli cronice și angajații din domenii cheie – apărare, educație sau energie. Restul populației va avea acces la vaccin după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare în România.

“Vor fi amenajate centre de vaccinare în spații precum săli de sport sau săli de conferințe. Vor exista un centru principal de recepție a vaccinului, cel mai probabil Institutul Cantacuzino, și centre regionale și locale.

În distribuirea și transportul vaccinului vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul de Interne”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, pentru sursa citată.

Uniunea Europeană ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor Moderna și Pfizer / BioNTech

Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea „acorda autorizație condiționată de introducere pe piață începând cu a doua jumătate a lunii decembrie, dacă procedurile se desfășoară fără probleme” vaccinurilor dezvoltate de companiileModernaşiPfizer/BioNTech, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene,Ursula von der Leyen.

Anunțul a fost făcut după un summit în care Cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârşit de an, scrieLe Figaro.

Urmăriți B1TV.ro și pe