Medicul Virgil Musta explică de ce România a reuşit să limiteze impactul pandemiei de COVID-19, comparativ cu multe ţări din vestul Europei

Medicul Virgil Musta explică de ce România a reuşit să limiteze impactul pandemiei de COVID-19, comparativ cu multe ţări din vestul Europei
sursa foto: Facebook

Medicul Virgil Musta, șeful secției COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a comentat pe Facebook evoluția pandemiei de COVID-19, în contextul în care au trecut două săptămâni de la aplicarea primelor măsuri de relaxare a restricțiilor în România. Acesta a ținut să precizeze că numărul cazurilor noi de COVID-19 a continuat să scadă în Românxia, iar acest lucru se datorează responsabilității populației. Cu toate acestea, medicul a ținut să precizeze că recomandările și măsurile de protecție trebuie în continuare respectate.

“Eu sunt convins că principalul motiv pentru care la noi pandemia a rămas sub control este atitudinea extrem de responsabilă de care aţi dat dovadă majoritatea dintre voi. Altfel, am fi avut mult mai multe victime, oricât ne-am fi străduit noi medicii, autorităţile şi multe alte categorii profesionale care au participat direct la această luptă. Şi ca sa fiu sincer, voi aţi reprezentat un imbold extraordinar în activitatea mea din toată această perioadă. Prin atitudinea şi energia voastră m-aţi ţinut şi mai motivat şi mai determinat”, a scris Virgil Musta, în contextul în care România a înregistrat duminică cel mai mic bilanț al noilor cazuri de COVID-19.

Acesta a anunțat că la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara mai sunt internate doar 18 cazuri cu Covid – 19 şi niciunul la Terapie Intensivă, în contextul în care ne aflăm pe o pantă descendentă a pandemiei.

”Acum suntem pe o pantă descendentă în multe zone, inclusiv la noi, dar nu în toate, vezi situaţia din Brazilia şi nu numai. În România am reuşit să limităm impactul pandemiei, cel puţin comparativ cu multe ţări din vestul Europei, ţări mult mai dezvoltate ca noi din punct de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depăşite de situaţie şi au înregistrat foarte mulţi morţi. Mai mult decât atât, mulţi români din aceste ţări sau întors acasă chiar atunci, înainte de închiderea graniţelor, fapt ce a sporit şi mai mult riscul exploziei epidemiei şi la noi. Discutand zilele trecute acest aspect, într-o întâlinre online cu specialişti, s-a concluzionat că cel mai probabil acest lucru se datorează măsurilor corecte, deşi dure, luate la timp, dar şi modulului în care cea mai mare parte a populaţiei le-a înţeles şi respectat”, mai scrie Musta.

Ce spun statisticile despre persoanele infectate cu COVID-19

Medicul a prezentat şi câteva statistici asupra cazurilor de decese din Europa:

• 97% din totalul deceselor au fost persoane care au avut cel putin o boală asociată

• 65% au prezentat boli cardiovasculare (cea mai prezentă afecţiune asociată)

• 94% au fost persoane peste 60 ani

• 59% au fost bărbaţi.

În ceea ce privește situația din Timișoara, toţi cei care au decedat au avut cel puţin o boală asociată, cel mai frecvent fiind o boala cardiovasculară, apoi diabet şi obezitate. În România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din ţările vestice, ceea ce ne arată faptul că populaţia noastră prezintă numeroase boli cronice la vârste nu aşa de înaintate ca în acele ţări.

Medicul Virgil Musta a tras şi două concluzii după cele trei luni de pandemie.

”Cele mai importante concluzii ale acestei analize după 3 luni de pandemie le-aş rezuma în două direcţii: importanţa respectării şi în continuare a câtorva reguli de igienă personală şi distanţare pe care le ştim deja, dar şi să avem grijă de sănatatea noastră constant, de la vârste fragede, pentru că astfel vom fi mai puţin vulnerabili în faţa oricăror ameninţări. În plus, am remarcat o solidaritate extraordinară sub diverse forme, care a contribuit enorm la depăşirea mai uşoară a situaţiei. Sunt profund impresionat şi recunoscător pentru aceasta tuturor”, a mai scris Musta în postarea sa pe pagina de socializare.

Ministrul Sănătății, despre evoluția pandemiei în România

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a comentat la rândul săuultimul bilanț al pandemiei deCOVID-19în România, raportat duminică de Grupul de Comunicare Strategică, precizând că acesta confirmă faptul că România se află pe o pantă descendentă a pandemiei deCOVID-19.

Totodată, Nelu Tătaru a precizat că după 14 zile urmează să fie analizate efectelemăsurilor de relaxare anunțate pentru data de 1 iunie, urmând ca pe data de 15 iunie să fie anunțate un posibil nou pachet de măsuri de relaxare a restricțiilor.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe