Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mehedinţi: Un primar şi un consilier APIA, trimiși în judecată de DNA pentru obţinere ilegală de fonduri

Mehedinţi: Un primar şi un consilier APIA, trimiși în judecată de DNA pentru obţinere ilegală de fonduri

Un articol de: - 04 Sep 2015, 15:58
Mehedinţi: Un primar şi un consilier APIA, trimiși în judecată de DNA pentru obţinere ilegală de fonduri Eveniment

Primarul comunei mehedinţene Godeanu, Ion Gheorgheci, şi un consilier de la APIA Mehedinţi,Nuțica Gîdea, au fost trimişi în judecată de DNA, pentru obținere ilegală de fonduri nerambursabile.

 Potrivit unui comunicat DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a primarului comunei Godeanu, Ion Gheorgheci, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), înşelăciune (5 acte materiale), fals intelectual (11 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (21 acte materiale) şi uz de fals (3 acte materiale), toate în formă continuată.

De asemenea, a fost trimisă în judecată şi Nuţica Gîdea, consilier principal la APIA Mehedinţi, soţia primarului comunei Bîlvăneşti, Anghel Gîdea, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), complicitate la înşelăciune (5 acte materiale), instigare la infracţiunea de fals intelectual (6 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (3 acte materiale) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 acte materiale), toate în formă continuată.

"În perioada 2009-2013, inculpatul Gheorgheci Ion, primar al comunei Godeanu, județul Mehedinți, prin folosirea de documente false, a solicitat și obținut de la APIA - Centrul Județean Mehedinți, în numele tatălui său, fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafață de 198 de hectare.

În activitatea sa infracțională inculpatul a beneficiat de ajutorul inculpatei Gîdea Nuțica, cea care a întocmit diverse documente și i-a furnizat informații, „servicii” pentru care a primit aproximativ 35% din totalul sumelor acordate, respectiv circa 500.000 lei.

În același context, inculpata l-a determinat pe primarul comunei Godeanu să întocmească în fals o serie de înscrisuri.

Astfel, pe adeverințele ce poartă ștampila Primăriei comunei Godeanu și depuse de Gheorgheci Ion în vederea obținerii de fonduri nerambursabile, inculpata a făcut mențiuni nereale și l-a determinat pe acesta din urmă să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ținut în paralel și care conține mențiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafețelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept.
În anul 2014, cu ocazia efectuării unor verificări de către APIA - Direcția antifraudă control intern și supracontrol, inculpata l-a determinat și ajutat pe Gheorgheci Ion să întocmească 16 înscrisuri intitulate „Declarație” și 5 înscrisuri intitulate „Chitanță”, acte depuse ulterior la APIA.

Documentele respective erau scrise de mână, din acestea reieșind că un număr de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredințat utilizarea unor suprafețe de teren, pe o perioadă nedeterminat", se arată în comunicatul DNA.

În cauză, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă cu suma de 1.426.983,89 lei.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Gheorgheci Ion și Gîdea Nuțica.

Citeşte mai multe despre:   DNA,   Mehedinţi,   primar,   consilier