Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mesajul unei studente care a pierdut procesul cu Jandarmeria: „E imposibil pentru un copil să lupte cu politicienii”

Mesajul unei studente care a pierdut procesul cu Jandarmeria: „E imposibil pentru un copil să lupte cu politicienii”

Un articol de: - 16 Oct 2014, 11:46
Mesajul unei studente care a pierdut procesul cu Jandarmeria: „E imposibil pentru un copil să lupte cu politicienii” Foto: romaniacurata.ro Eveniment

Tribunalul Cluj-Napoca a dat, marți, decizia finală în procesul dintre studenta Andreea Petruț, participantă la protestele față de proiectul minier de la Roșia Montantă din octombrie 2013, şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca.

Tânăra de 24 de ani a fost declarată „vinovată pentru organizarea protestului împotriva proiectului minier de la Roşia Montană de anul trecut din data de 20 octombrie 2013”, trebuind să plătească o amendă de 2.000 de lei, în ciuda faptului că în timpul protestelor nu a interacționat în niciun fel cu forțele de ordine.

„Anul trecut, la 1 septembrie, când au început protestele de Roşia, am ieşit în stradă, la fel ca mii de alţi oameni, pentru că asta am simţit că e datoria mea de cetăţean. Eram studentă de Cluj, în ultimul an de master, iar din septembrie până la sfârşitul lui noiembrie, fiecare duminică mi-am petrecut-o în stradă, cu portavocea în mână, alături de mii de oameni, care îşi doreau acelaşi lucru ca şi mine. Să salveze Roşia Montană”, povestește studenta.

Andreea Petruț explică faptul că, în cadrul protestelor, ea nu a avut nicio interacțiune directă cu Jandarmeria.

„Nu mi-au făcut nicio observaţie, remarcă, nici măcar nu m-au legitimat vreodată. Până când, prin noiembrie anul trecut, părinţii mei s-au trezit în cutia poştală de acasă cu două amenzi (în total de 3.000 de lei) prin care eram acuzată de organizarea protestelor nedeclarate din Cluj şi pentru blocarea traficului (de parcă eu aş fi scos în stradă cei 20.000 de mii de oameni şi eu i-aş fi pus să stea în mijlocul intersecţiilor)”, continuă tânăra, potrivit portalului România Curată.

Studenta spune că a contestat amenzile, iar în luna mai anul acesta a avut primul proces cu Jandarmeria, pe care l-a pierdut.

„Experienţa procesului a fost unul dintre momentele cele mai dezamăgitoare la adresa sistemului prin care am trecut până acum. Mi-au spus că sunt un real pericol social pentru această țară, care instigă la nesupunere civică și că amenda are scopul educării mele pentru a nu mai întreprinde astfel de acțiuni pe viitor. Am făcut apel, contestând decizia instanţei şi am pierdut şi de această dată. Şi cu această ocazie mi-am pierdut definitiv încrederea în statul român, în instituţiile de justiţie care ar trebui să facă dreptate”, mai povestește ea.

„Nu pot să descriu câtă ură, ciudă, indignare, scârbă, dorinţă de răzbunare, am simţit azi când am aflat decizia finală, deşi am crezut că sunt pregătită moral să o accept. Regrete nu am şi nici nu am avut. Dacă ar fi să dau timpul înapoi cu un an aş lua din nou portavocea în mână şi aş striga până aş rămâne fără voce cât de tare urăsc guvernul, corporaţiile, distrugerea mediului, corupţia, clasa politică etc. Acum că mi-am primit pedeapsa finală pentru că mi-am făcut datoria de cetăţean, ridic capul sus şi mă uit înainte. Ştiam de la început că e aproape imposibil pentru un copil de 24 de ani cu o floare şi o portavoce în mână să se lupte cu politicienii, şi ţestoasele ninja blindate care îi păzesec, plus judecătorii care interpretează legea cum le convine”, încheie Andreea Petruț.

Citeşte mai multe despre:   studenta,   proces,   Jandarmerie,   Stiri Cluj-Napoca