Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Anunț teribil de la METEO: Ce se va întâmpla în această vară în România. Totul va fi brusc și va fi afectată toată lumea

Anunț teribil de la METEO: Ce se va întâmpla în această vară în România. Totul va fi brusc și va fi afectată toată lumea

Un articol de: - 25 Apr 2018, 10:59
Eveniment

În următorii ani, schimbările climatice, cu fenomene extreme și fluctuații tot mai mari de temperaturi se vor înmulți dacă impactul emisiilor de carbon asupra mediului nu se va reduce, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

„Nu e normal. Avem clar temperaturi mult mai mari. Toată Europa este sub influența unui câmp de presiune ridicată, care aduce aer mai cald dinspre nordul Africii. E un episod, dar avem astfel de episoade care ies dintr-o logică destul de des în ultimul timp și, chiar dacă nu putem pune în legătură un singur episod cu schimbarea climei, faptul că avem din ce în ce mai des astfel de episoade, nu doar clade, ploile sunt mult mai intense. Avem și în observațiile noastre o creștere a intensității precipitațiilor. Asta înseamnă cantități de precipitații mai mari, care cad într-un timp foarte scurt și foarte localizat. Avem manifestări legate de fenomene care sunt specifice intervalului, dar cu un caracter mult mai extrem. Deja trebuie să ne îngrijorăm. Trăim schimbarea nu doar în România, este vorba de un fenomen global. Simțim aici după cum factorii locali nuanțează semnalul încălzirii globale și e clar că trebuie să aducem sub control schimbarea. Nu putem să o anulăm, dar putem cumpăra timp”, a afirmat Roxana Bojariu pentru Digi24.

Aceasta anticipează că vara anului 2018 va fi una cu fenomene extreme.

Totodată, a precizat, în ultimii ani, există o tendință ca anotimpul cald să se extindă până la jumătatea lunii septembrie, așa cum primăvara, în aprilie, pot apărea fie temperaturi și vreme de vară, fie viscol și ninsori.

„N-aș spune că s-a terminat, dar avem temperaturi de iulie în aprilie, așa cum anul trecut pe vremea asta aveam viscol în Moldova. Primăvara, prin natura ei, este un anotimp de tranziție, cu fluctuații mari. Schimbarea climatică nu ne aduce neapărat un nou fenomen nemaivăzut în România, dar aceste fenomene vin cu o intensitate și frecvență mult crescute. În septembrie, avem deja valuri de căldură încă de acum doi ani. Prima parte a lunii septembrie devine tot o perioadă de vară. Sunt modificări cu care va trebui să ne obișnuim. Agricultura, gestionarea resurselor de apă și energie vor trebui să țină seama”, a afirmat Roxana Bojariu.

 
 
 
Loading...