Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment METEO: Furtuni VIOLENTE și vânt PUTERNIC. Anunțul de ULTIM MOMENT al meteorologilor (FOTO)

METEO: Furtuni VIOLENTE și vânt PUTERNIC. Anunțul de ULTIM MOMENT al meteorologilor (FOTO)

Un articol de: - 17 Mai 2018, 12:15
Eveniment

Joi sunt așteptate averse torențiale , grindină, rafale ale vântului și descărcări electrice. Specialiștii anunță că joi, până la ora 22.00, vor fi manifestări asociate instabilității atmosferice mai ales în estul țării.

“În cursul dimineții, în orele prânzului și către orele serii vor fi valori moderate ale CAPE și forfecării verticale a vântului în troposfera medie și umezeala suficientă. Astfel, cu excepția vestului extrem vor fi inițieri preponderent orografice și datorate încălzirii/convergențelor locale. Punctiform pot apărea manifestări severe (averse torențiale, grindină cu diametru de 2-3 cm, vijelii și descărcări electrice repetate în zonele montane și cele încojurătoare acestora. Spre seară, instabilitatea atmosferică va fi ridicată în estul Munteniei și posibil în zona centrală a Moldovei. Aici, pe fondul valorilor potential ridicate ale CAPE și a forfecării verticale mari în stratul 0-6 km se pot forma supercelule însoțite de vijelii severe, grindină de dimensiuni mari, descărcări electrice repetate și averse torențiale.
Probabilitatea cea mai ridicată pentru fenomene violente va fi în estul Munteniei și Dobrogea continentală, în special de vijelii și grindină de dimensiuni mari.

Furtunile se pot forma în nordul Bulgariei și se pot deplasa către sud-estul României sau se pot dezvolta pe linii de convergență ori din cauza încălzirii în estul Munteniei sau Dobrogea continentală. Un semn de întrebare rămâne pentru zona centrală a Moldovei unde se pot dezvolta de asemenea furtuni violente, dar probabilitatea este mai redusă”, scrie Severe Weather.“1. În arealul marcat cu portocaliu (nivel 2) către orele serii vor fi posibile – izolat- averse torențiale ce pot cumula cantități de precipitații importante în timp scurt, vijelii, descărcări electrice repetate și grindină cu diametrul de 2-4 cm. În timpul furtunilor nu pot fi excluse rafale ale vântului de 80…100 km/h.

2. În arealul marcat cu galben (nivel 1) vor fi averse izolate, descărcări electrice, grindină (punctiform cu diametrul de 1-2 cm, posibil în cantități mari) și intensificări ale vântului asociate acestora. Fenomenele vor afecta în special zona montană din Carpații Meridionali și Occidentali și se vor produce pe arii mai restrânse în rest.”, mai scrie sursa citată.

 

 
 
 
Loading...