Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Metroul din Drumul Taberei a fost deschis azi. Câți kilometri are Magistrala 5

Metroul din Drumul Taberei a fost deschis azi. Câți kilometri are Magistrala 5

Un articol de: George Lupu - 15 Sep 2020, 12:49
Metroul din Drumul Taberei a fost deschis azi. Câți kilometri are Magistrala 5 Foto: facebook.com/pg/metrorexoficial.ro Eveniment

Metroul din Drumul Taberei care va fi inaugurat marți, 15 septembrie, are o lungime totală de 7 kilometri. De asemenea, nu mai puțin de 10 stații au fost construite pe această magistrală.

Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou. Magistrala M5 de metrou este finanţată integral din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 - 2013, POIM 2014 - 2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului aprobat prin HG nr. 374/2019 este de aproape 3,224 miliarde de lei.

Nu mai puțin de 12 ani au fost necesari pentru efectuarea lucrarilor la Magistrala 5. Începuturile magistralei M5 iși au originile în anul 2008, atunci când au fost demarate licitațiile pentru lucrările de proiectare și construcție.

Primele săpături au început cu întârziere în 2011. Până la săparea efectivă a tunelurilor au mai trecut 2 ani. Tunelurile în sine au fost începute în anul 2013.

 

Inaugurarea Metroului din Drumul Taberei

 

 La inaugurarea care vine şase ani mai târziu decât termenul iniţial stabilit sunt prezenţi premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis, informează B1 TV.  Linia de metrou din Drumul Taberei este singura construită de la zero după Revoluție.

Vor circula 10 trenuri din actuala flotă Metrorex. Alte 13  ar trebui cumpărate până în 2022, dacă licitaţiile nu se vor bloca, aşa cum s-a mai întâmplat. Publicul va putea circula cu metroul începând cu ora 14:00.

 Cum arată Bombonica, fosta soție a lui Liviu Dragnea (GALERIE FOTO)

Magistrala de metrou M5 Drumul Taberei - Eroilor, dată în circulație după mai multe amânări

 

Proiectul magistralei M5 a fost demarat acum mai bine de nouă ani de către Gheorghe Udriște, fost director general al Metrorex.

Contractele pentru construcția magistralei au fost semnate în primăvara lui 2011, iar lucrările au început la scurt timp după. Primul termen avansat pentru finalizare a fost 2015. Au urmat, însă, mai multe probleme de avize, de finanțare și lucrări neprevăzute.

Magistrala de metrou M5, secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, are aproape șapte kilometri lungime şi e compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2. 

Magistrala M5, secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv staţia şi Depoul Valea Ialomiţei, este finanţată din fonduri europene în proporție de 85%. Restul banilor au venit de la bugetul de stat.