Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Miercuri are loc echinocțiul de toamnă: Zilele se scurtează, nopțile se măresc

Miercuri are loc echinocțiul de toamnă: Zilele se scurtează, nopțile se măresc

Un articol de: - 23 Sep 2015, 07:20
Miercuri are loc echinocțiul de toamnă: Zilele se scurtează, nopțile se măresc Eveniment
 În 2015, pe 23 septembrie, la 11 h 21 m (Timp Legal Românesc), în emisfera nordică are loc echinocțiul de toamnă. Ziua scade treptat, iar noaptea va deveni tot mai lungă până la producerea solstițiului de iarnă, la 22 decembrie.

Ca în fiecare an, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 de grade are loc echinocțiul de toamnă. Anul acesta, data la care intrăm în toamna astronomică este 23 septembrie, informează site-ul oficial al Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și punct autumnal, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cereasă a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Alfându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zileleor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții la întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară

Începând de vineri, zilele se vor scurta, iar durata nopților va crește, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.