Mihai Șora: În spatele intenției de a înlătura latina din școală văd revărsându-se lenea intelectuală. Este exact acea aversiune care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare

Mihai Șora: În spatele intenției de a înlătura latina din școală văd revărsându-se lenea intelectuală. Este exact acea aversiune care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare

Filosoful Mihai Şora critică, într-un mesaj publicat pe Facebook, intenția autorităților de scoatere a Limbii latine din programa școlară, ca parte a schimbărilor avute în vedere de Ministerul Educației pentru învățământul gimnazial. În spatele acestui plan se află ”planturoasă și distrugătoare, lenea intelectuală”, avertizează Mihai Șora.

Filosoful Mihai Șora, despre propunerea de scoatere a Limbii latine din programa școlară

”În spatele intenției de a înlătura latina din școală văd revărsându-se, planturoasă și distrugătoare, lenea intelectuală. Este mai gravă decât „simpla“ indiferență față de cuvântul scris, față de un patrimoniu cultural, față de ceea ce ne constituie ca oameni. Este reflexul distructiv, legea nemărturisită a minimului efort, exact acea aversiune care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare. Rămâi plutitor în vidul minții tale: nu cauți nimic, nu faci conexiuni între fenomene, nu știi și nici nu ții să afli ce splendori te-au precedat ori care este rostul tău pe lume. Mintea fără conștiința de sine. Inutil de adăugat că tocmai aceste alcătuiri trândave sunt și cele mai viciate ori viclene, iar – dacă împrejurările istoriei le aduc la putere – ele își răspândesc secrețiile neguroase în Cetate și produc cele mai barbare dezastre”, este de părere filosoful.

Mihai Șora: În spatele intenției de a înlătura latina din școală văd revărsându-se lenea intelectuală. Este exact acea aversiune care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare

De altfel, Mihai Șora nu este singurul care nu vede cu ochi buni schimbările anunțate de Ministerul Educației. Și profesorii sunt revoltați de scenariile apărute în spațiul public.

Emanuel Boboiu, profesor la un liceu din Cluj a declarat pentru B1.RO, că în ciuda a ceea ce se crede, limba latină are un rol practic în dezvoltarea logicii, prin urmare materia trebuie studiată în continuare în școli:

“Limba latină trebuie să rămână în școli. Pentru a înțelege limba română, trebuie să știi bazele limbii latine. Dar un motiv mai concret decât acest lucru, de asemenea, important, este faptul că studierea limbii latine te ajută la dezvoltarea logicii. De exemplu, cei care se ocupă de programare, sunt ajutați de limba latină pentru că dezvoltă logica structurii gramaticale și te fac să potrivești lucrurile ca și în programare până la un punct. Nu e un lucru rău dacă limba latină rămâne în școli”, a declarat profesorul pentru B1.RO.

Și vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, este de părere că scoaterea limbii latine din școli ar reprezenta o mare greșeală, având în vedere originile poporului român.

”Este inadmisibil să te mândrești că o limbă care stă la temeiul atâtor civilizații europene poate să fie eliminată din învățământ la noi”, a declarat Răzvan Theodorescu pentru B1.RO.

Ce alte schimbări pregătește Ministerul Educației

Printre schimbările pregătite de Ministerul Educației se numără eliminarea notelor la Religie, Muzică, Desen și Sport, din toamnă, renunțarea predarea Limbii latine, a Educație tehnologice și a Dezvoltării personale, precum și tăierea orelor de la Limba modernă, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie.

În acest moment, se lucrează la revizuirea planului cadru pentru învățământul gimnazial, în condițiile în care, începând din 14 septembrie, Ministerul Educației trebuie să pună în aplicare legea care prevede tăierea cu până la cinci a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu. Până în prezent au fost puse la punct patru variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII.

Proiectul de OUG prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului Educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.

Urmăriți B1TV.ro și pe