Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mihnea Costoiu: Exploatările petroliere nu sunt cauza cutremurelor de la Izvoarele

Mihnea Costoiu: Exploatările petroliere nu sunt cauza cutremurelor de la Izvoarele

Un articol de: B1 TV - 15 Oct 2013, 18:23
Mihnea Costoiu: Exploatările petroliere nu sunt cauza cutremurelor de la Izvoarele Foto: straitstimes.com Eveniment

Exploatările petroliere nu sunt cauza cutremurelor de la Galaţi. Este singurul lucru sigur pe care îl spun specialiştii, după ce au stat din nou astăzi şi au analizat situaţia din Izvoarele. Au fost nu mai puţin de 286 de cutremure în mai puţin de o lună, dar cu toate acestea, doar structura solului ar putea să fie o explicaţie. Un raport final va fi dat însă săptămâna viitoare.

”Sunt mișcări tectonice, nu se pune problema de altceva. Nu se pune problema unei afectări sau existența unui alt motiv al cutremurelor, exploatări petroliere și așa mai departe. Este conceptual imposibil, tehnic imposibil”, a declarat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare.

A fost eliminată astfel una dintre ipotezele de lucru luate în calcul de specialiştii care încearcă să afle de ce, săptămâni întregi, pământul s-a zguduit în localitatea gălăţeană Izvoarele. Totuşi, oamenii din zonă nu au primit încă un răspuns clar privind cauzele.

”Se analizează în acest moment care este structura soluluui pentru a vedea care sunt motivele pentru care într-o anumită parte a comunei Izvoarele sunt amplificate semnalele și se produc acele sunete”, a continuat Costoiu.

Specialiştii încearcă să afle şi care este influenţa inundaţiilor asupra modului în care s-a resimţit mişcarea pământului. Asta având în vedere că, inexplicabil, seismele au fost simţite mai bine în zonele în care apa a fost mai puţină.

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare şi dezvoltare a dat însă asigurări că nu există riscul să existe mişcări de teren.

”A apărut informația că urmează să se surpe pământul, să cadă tot satul și așa mai departe. Nu există niciun element științific care sa demareze acest lucru în acest moment. Evident că solul este unul care nu este stabilizat, sunt nisipuri, geologii vor prezenta raportul împreună cu colegii noștri săptămâna viitoare, raportul final”, a conchis Costoiu.

În mai putin de o lună, în localitatea Izvoarele au avut loc 286 de cutremure. Mai multe case au fost distruse, iar autorităţile au luat în considerare chiar evacuarea populaţiei.

Exploatarile nu sunt cauza cutremurelor de la Galati


Citeşte mai multe despre:   INFP,   inundatii