Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mii de români, afectați! Veți avea probleme uriașe la PENSIE în caz că lipsește asta din cartea de muncă

Mii de români, afectați! Veți avea probleme uriașe la PENSIE în caz că lipsește asta din cartea de muncă

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 17 Feb 2020, 10:44
foto: a1.ro Eveniment

Toți pensionarii din România trebuie să afle despre noile modificări!

Casa Națională de Pensii Publice a făcut anunțul.Cei care au lucrat cu carte de muncă vor avea de înfruntat următoarea problemă. 

Dacă perioadele de vechime pentru grupa I sau a II-a lipsesc din carnetul de muncă ori au fost înregistrate greșit, dovada lor se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatori sau deținătorii ilegali de arhive, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Perioadele respective vor fi considerate stagii de cotizare în condiții normale, în lipsa lor. Conform Legii nr. 263/2010, perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I și a II-a, până la data de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare în condiții speciale. Prin urmare, românii aflați în această situație se vor bucura de reducerea vârstei de pensionare, conform avocatnet.ro.

Munca lor se dovedește cu carnetul de muncă, iar, în cazul în care aceste perioade lipsesc sau au fost înregistrate eronat, persoanele aflate în această situație trebuie să ceară o adeverință de la angajatori sau de la deținătorii de arhive. Patronii sau deținătorii de arhive sunt obligați să pună la dispoziția CNPP ori a caselor teritoriale de pensii, documentele întocmite anterior date de 1 aprilie 2001, pe baza cărora s-au eliberat adeverințele care atestă încadrarea oamenilor în fostele grupe I sau a II-a de muncă.

Iată ce documente sunt necesare pentru eliberarea adeverinței:

  • actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă (în lipsa acestuia se va lua în considerare actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităţilor/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă);
  • contractul individual de muncă;
  • contractul colectiv de muncă;
  • decizii interne;
  • actul administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu;
  • extras din ștatele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative.
Citeşte mai multe despre:   pensionari