Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Replica MAE la acuzațiile de pasivitate la problemele din diaspora. 'MAE a cerut BEC prelungirea programului de vot'

Replica MAE la acuzațiile de pasivitate la problemele din diaspora. 'MAE a cerut BEC prelungirea programului de vot'

Un articol de: Ionescu Tudor - 26 Mai 2019, 22:19
Foto: Hepta Eveniment

Ministerul Afacerilor Externe a cerut Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot în străinătate, a declarat, duminică, Iulian Ivan, reprezentant cu însărcinări speciale pentru procese electorale în cadrul MAE, citat de Agerpres.

"Referitor la procesul de votare, acesta, potrivit legii, se va încheia la ora 21:00, la ora locală. Ministerul de Externe, având în vedere faptul că au existat foarte multe solicitări din partea cetăţenilor aflaţi în străinătate, a solicitat Biroului Electoral Central prelungirea votării", a precizat Iulian Ivan.

El a adăugat că, la ora 21:00, mai pot vota doar cetăţenii care se află în sala secţiei de votare, şi anume acolo unde sunt urnele şi cabinele de vot, după cum prevede legislaţia.

Ce spune legea?

Potrivit art. 46 Legea nr. 33/2007, din secţiile de votare se închid la orele 21:00 Dar potrivit art. 48 alin.2, alegătorii care la ora 21:00 încă se află în sala unde se votează, pot într-adevăr să își exercite dreptul de vot.

Citeşte prevederile art. 46 AICI.

Legat de faptul că programul de votare nu a fost prelungit, Iulian Ivan a spus că BEC a respectat prevederile legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, unde se prevede că votarea începe la ora 7:00 şi se termină la ora 21:00.

Ce spune legea din nou?

Potrivit art. ART. 34 din Legea de organizare a referendumului: "Scrutinul se va deschide la ora 7:00 şi se va încheia la ora 23:00".

Citeşte prevederile art. 34 AICI.

Declarațiile lui Iulian Ivan au venit după ce surse oficiale, citate de Agerpres, au declarat că, de fapt, Ministerul Afacerilor Externe nu ar fi trimis nicio solicitare cu privire la prelungirea programului de votare la secţiile deschise în străinătate.

Citeşte mai multe despre:   alegeri europarlamentare 2019
 
 
 
Loading...