Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul Afacerilor Interne, măsuri pentru ziua alegerilor: „MAI a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri” (VIDEO)

Ministerul Afacerilor Interne, măsuri pentru ziua alegerilor: „MAI a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri” (VIDEO)

Un articol de: Maria Zărnescu - 25 Sep 2020, 17:21
Ministerul Afacerilor Interne, măsuri pentru ziua alegerilor: „MAI a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri” (VIDEO) Eveniment

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog a susținut vineri, 25 septembrie, o declarație de presă la sediul MAI, cu privire la activităţile derulate de structurile MAI pentru menţinerea ordinii publice de la începutul campaniei electorale şi stadiul pregătirilor pentru alegerile locale.

 

MAI, pregătiri pentru ziua alegerilor

 

Purtătorul de cuvânt al MAI a explicat că pentru ziua de 27 septembrie, ziua alegerilor, au fost mobilizați peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri.

La nivelul Ministerul Afacerilor Interne au fost îndeplinite toate sarcinile legale, stabilite în competența MAI, pentru desfășurarea alegerilor locale în condiții de legalitate și de siguranță.

Pentru ziua alegerilor, MAI a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri, dintre aceștia 20.243 vor fi responsabili cu menținterea ordinii publice la cele 18. 794 de secții de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate în contextul procesului electoral în contextul pandemiei de COVID-19, dispozitivul de siguranță și ordine publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri, pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Vă reamintesc că MAI a modificat procedura pentru acordarea vizelor de reședință, iar la nivel național au fost demarate activități în teren, pentru verificare respectării condițiilor de acordare a acestora. În ziua votului vor fi organizate filtre rutiere în toată țara, pentru a preveni turismul electoral. Pe timpul campaniei electorale, efectivele MAI au fost la datorie”, a explicat Monica Dajbog.

 Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

Bilanțul pe perioada campaniei electorale

 

„De la începutul campaniei electroale au avut loc peste 1.300 de manifestări electorale în Capitală și în alte 588 de localități, măsurile de ordine publică fiind asigurate de aproape 4.000 de angajați MAI”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

Pe durata campaniei au fost constate 327 de contravenții, fiind aplicate 167 de amenzi, în valoare de peste 114. 000 de lei precum  și 160 de avertismente scris. În prezent sunt în cercetare 250 de infracțiuni care au legătură cu procesul electoral”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI.

 

Măsuri sanitare pentru ziua alegerilor, în contextul pandemiei de COVID-19

 

În cursul declarațiilor de presă, purtătorul de cuvânt Monica Dajbog a reamintit și măsurile canitare pentru secțiile de vot, luate de către autorități în contextul pandmeie de COVID-19:

Se vor stabili circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, dacă spaţiile destinate secţiilor de vot permit acest lucru.

Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, dar şi la ieşire. În fiecare secţie vor fi puse la dispoziţie flacoane cu dezinfectant.

De asemenea, la intrarea în secţie, alegătorilor li se va măsura temperatura.

În cazul în care un alegător este febril sau prezintă simptome respiratorii evidente se va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot şi se vor lua măsuri pentru ca acesta să petreacă cât mai puţin timp în interiorul secţiei. După finalizarea procedurilor de votare, alegătorul va fi condus în afara sediului secţiei de votare, iar cabina de vot va fi dezinfectată.

Toţi participanţii la procesul electoral trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

În interiorul secţiei de vot se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral şi cu operatorul de calculator.

Pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, alegătorul va fi instruit cu privire la modul de poziţionare a actului de identitate sau a documentului de identitate în suportul terminalului informatic.

Dacă acest lucru nu este posibil, această procedură va fi realizată de operatorul de calculator, care ulterior îşi va dezinfecta mâinile.

În vederea identificării, alegătorul îşi va îndepărta masca pentru scurt timp, păstrând o distanţă de minimum un metru şi jumătate faţă de operatorul de calculator.

Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea VOTAT şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare în lista electorală trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea VOTAT, după caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate.

Regulile de protecţie sanitară trebuie respectate şi în cazul exercitării dreptului la vot prin intermediul urnei speciale.