Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul Agriculturii, despre controversatul erbicid pe bază de glifosat folosit și în România: Instituţiile europene au demonstrat că substanţa nu este cancerigenă şi au aprobat folosirea ei până în 2022

Ministerul Agriculturii, despre controversatul erbicid pe bază de glifosat folosit și în România: Instituţiile europene au demonstrat că substanţa nu este cancerigenă şi au aprobat folosirea ei până în 2022

Un articol de: B1.ro - 21 Aug 2018, 10:53
Ministerul Agriculturii, despre controversatul erbicid pe bază de glifosat folosit și în România: Instituţiile europene au demonstrat că substanţa nu este cancerigenă şi au aprobat folosirea ei până în 2022 Eveniment

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vine cu precizări în cazul erbicidelor care conţin controversata substanţă glifosat, suspectă că ar putea fi cancerigenă.

Reacţia MADR vine după ce un tribunal din SUA a acordat, recent, daune uriaşe (289 de milioane de dolari) unui fost grădinar susţine că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza unui erbicid produs de compania Monsanto, bazat pe această substanţă activă.

Procesul din Statele Unite este primul în care s-a dat o sentinţă în ceea ce priveşte efectele glifosatului, compusul principal din produsul Roundup, suspiciunile fiind că poate cauza cancer.
Alte 5.000 de procese vizând acest compus se află în desfăşurare în SUA, deşi Monsanto susţine că 40 de ani de cercetări au arătat că glifosatul este sigur. Compania a anunţat că va face apel.

În urma deciziei instanţei din California, organizaţia Greenpace a cerut interzicerea glifosatului în toate ţările din Europa. 

MADR arată că produsele de protecţie a plantelor pe bază de glifosat se utilizează ca erbicide totale pentru combaterea buruienilor în următoarele culturi: livezi, vii, plante tehnice, miriști, terasamente de cale ferată, terenuri necultivate, etc.

"În Uniunea Europeană substanţa activă glifosat este autorizată pentru utilizare în produse de protecţie a plantelor din anul 2002, în toate statele membre existând numeroase produse de protecţie a plantelor omologate care conţin această substanţă activă. 
Deoarece perioada de aprobare a substanţei active expira la 30 iunie 2016, iar Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) arătase potențialul efect carcinogen al glifosatului, Comisia Europeană a mandat Agenția Europenă pentru Siguranța Alimentară (EFSA) conform procedurii europene să reevalueze dosarul substanței active, în acord cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 privind plasarea pe piață a produselor de protecție a plantelor", se arată într-un răspuns al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru B1.ro. 

MADR precizează că statul membru raportor pentru glifosat a fost Germania, care a solicitat Comitetului pentru evaluarea riscului (RAC) din cadrul Agenției Europene a Chimicalelor (ECHA) studii privind carcinogenitatea glifosatului. 

"Raportul de evaluare a dosarului substanței active glifosat a demonstrat că această substanță activă nu trebuie clasificată ca fiind carcinogenă, mutagenă sau toxică pentru reproducere. 
De asemenea, EFSA a demonstrat că glifosatul nu are proprietăți de perturbare endocrină prin modul de acțiune estrogen, androgen sau tiroidian, toate acestea fiind bazate pe date disponibile în domeniul toxicologiei", menţionează ministerul.

Prin urmare, în sedința Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje- Secțiunea Legislație Pesticide din decembrie 2017 a fost aprobat Regulametul de punere în aplicare (UE) nr. 2017/2324 al Comisiei din 12 decembrie 2017 de reînnoire a aprobării substanței active glifosat, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de modificare a anexei la Regulamentul (UE) nr. 540/2011 al Comisiei, care permite utilizarea produselor de protecție a plantelor pe bază de glifosat pentru o perioadă de 5 ani, se mai arată în răspunsul MADR.După 9 ani de căsnicie, au găsit un cadou nedesfăcut. Este IREAL ce au descoperit. Totul s-a schimbat din acel moment

Conform ministerului, regulamentul european menţionat prevede şi următoarele dispoziții specifice pe care autoritățile naționale trebuie să le pună în aplicare:
- protecția apelor subterane în zonele vulnerabile, în special în ceea ce privește utilizările care nu sunt destinate culturilor agricole;
- protecția operatorilor și a utilizatorilor amatori;
- riscul pentru vertebratele terestre și plantele terestre ne-țintă;
- riscul pentru diversitatea și abundența artropodelor și vertebratelor terestre nețintă prin interacțiuni trofice;
- respectarea bunelor practici agricole în cadrul utilizărilor anterioare recoltării.

Citeşte mai multe despre:   MADR,   Comisia Europeana,   Monsanto,   SUA