Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul Apărării a suspendat procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale: Parchetul Militar, sesizat în legătură cu legalitatea procedurii

Ministerul Apărării a suspendat procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale: Parchetul Militar, sesizat în legătură cu legalitatea procedurii

Un articol de: B1.ro - 11 Ian 2019, 19:34
Eveniment

UPDATE: Ministerul Apărării a suspendat procedura de achiziţie a celor patru corvete pentru dotarea Forțelor Navale Române. 

Potrivit unui comunuicat de presă publicat, vineri, de Ministerul Apărării Naționale, în acest caz a fost sesizat Parchetul Militar în legătură cu legalitatea procedurii de achiziție a corvetelor. 

”Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect.

Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”, se arată în comunicatul de presă al MApN

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministerul Apărării va anunța sâmbătă, 12 ianuarie, anularea licitației pentru achiziția corvetelor pentru dotarea Forțelor Navale Române și atribuirea directă a contractului, informează Newsweek România

La finalul anului trecut, ministrul Gabriel Leș a declarat că până la 12 ianuarie va fi anunțat câștigătorul licitației. Potrivit sursei citate, sâmbătă MApN va face un anunț, însă va fi vorba despre anularea licitației pe motiv că în bugetul pentru 2019 nu sunt prevăzute fonduri pentru astfel de achiziții. De asemenea, ministrul va anunța că acest contract va fi atribuit direct unei companii pentru că Armata Română are nevoie urgent de astfel de corvete, mai notează Newsweek România. 

Această decizie ar fi una pe placul liderului PSD, Liviu Dragnea, care până de curând ar fi vrut ca cei de la Damen să primească acest contract. Între timp, cum olandezii sunt anchetați în țara lor pentru mituirea unor oficiali cu scopul de a obține anumite contracte, Dragnea s-ar fi reorientat spre italienii de la Fincantieri. 

Este vorba despre compania care a oferit cel mai mare preț la licitație, adică 1,34 miliarde de euro. În schimb, Damen a oferit 1,255 miliarde de euro, iar francezii de la Naval Grup au avut cea mai bună ofertă, adică 1,2 miliarde de euro.

Newsweek mai notează că avocata șefului PSD, Flavia Teodosiu, ar fi legătura dintre Liviu Dragnea și italienii de la Fincantieri. Potrivit surselor publicației, aceasta are relații apropiate cu Cristian Lulache, reprezentantul Fincantieri în România.

Citeşte mai multe despre:   MApN
 
 
 
Loading...