Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul de Externe reacţionează după anunţul premierului finlandez: România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene

Ministerul de Externe reacţionează după anunţul premierului finlandez: România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene

Un articol de: B1.ro - 13 Noi 2018, 21:06
Ministerul de Externe reacţionează după anunţul premierului finlandez: România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene Eveniment

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat după apariţia în spaţiul public a unei declaraţii făcute de premierul finlandez Juha Sipilä prin care se anunţă că Finlanda este pregătită să preia ea preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019 dacă România va solicita acest lucru.

Ministerul de Externe subliniază că România este pregătită pentru a prelua acest mandat, precum a afirmat public în repetate rânduri, iar Guvernul de la Helsinki a apreciat că România este pregătită şi în grafic pentru acest lucru.

Redăm mai jos integral precizăriile Ministerului Aacerilor Externe:

"În contextul apariției în mass media a unor informații conform cărora România nu ar fi pregătită să preia mandatul Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar guvernul finlandez și-ar fi exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, inclusiv prin devansarea exercitării mandatului de către Finlanda a Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019,  a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.

De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat.

În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul de Președinție a Consiliului UE și nu va solicita asistență, în acest sens, Guvernului finlandez.

Reiterăm că exercitarea în bune condiții a mandatului privind Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituțiile statului și un dialog deschis și onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate. Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României față de Uniunea Europeană și de promovarea valorilor sale, cât și a consolidării și articulării rolului României la nivelul statelor membre.

Nu în ultimul rând, subliniem importanța tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european".Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

Reaminitim că după ce Iohannis a afirmat că nu suntem pregătiţi,  premierul finlandez, Juha Sipilä, a declarat că guvernul său și-a manifestat disponibilitatea de a face schimb cu România la președinția UE în cazul că autoritățile de la București vor solicita acest lucru. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Ministerul de Externe,   Finlanda