Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul de Finanțe a publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind rezidența fiscală. Documentul, extrem de important pentru românii care domiciliază în străinătate

Ministerul de Finanțe a publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind rezidența fiscală. Documentul, extrem de important pentru românii care domiciliază în străinătate

Un articol de: - 01 Aug 2016, 11:57
Ministerul de Finanțe a publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind rezidența fiscală. Documentul, extrem de important pentru românii care domiciliază în străinătate Foto: curierulnational.ro Eveniment

Ministerul de Finanțe a publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind rezidența fiscală, document extrem de important pentru românii care domiciliază în străinătate, dar și pentru străinii care se află pe teritoriul României pentru un timp mai îndelungat.

Persoanele respective trebuie să-și stabilească rezidența fiscală într-un stat, iar acel stat este îndreptățit legal să solicite plata impozitelor. Totuși, rezidența fiscală nu va afecta cetățenia sau dreptul de vot pentru statul ce a acordat cetățenie.

Potrivit HotNews, prin OMFP nr. 1099/2016 se aprobă două chestionare și două formulare. Persoanele fizice vizate trebuie să trimită la autoritatea fiscală chestionarele completate, transmiterea urmând a se face prin depunerea a două formulare originale direct, prin împuternicit sau prin poștă. Notificările se semnează și completează de organul fiscal competent. Un exemplar este dat contribuabilului, unul rămâne la dosarul fiscal și un al treilea este pus la arhivă.

Pentru stabilirea rezidenței fiscale vor fi luate în calcul mai multe aspecte, între care: stabilirea persoanei într-un stat pentru mai mult de 183 de zile, deținerea unui domiciliu într-un stat sau deținerea unei locuințe permanente într-un stat.

În cazul în care persoana respectivă are domiciliu în ambele state sau locuințe în ambele state, vor fi luate în calcul o serie de criterii suplimentare precum apartenența la o organizație caritabilă, culturală sau religioasă, existanța unor conturi sau împrumuturi la bănci sau locul de stabilire al familiei.

Citeşte mai multe despre:   diaspora