Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul Finanțelor propune scutirea de la plata impozitului specific pentru operatorii din HoReCa (DOCUMENT)

Ministerul Finanțelor propune scutirea de la plata impozitului specific pentru operatorii din HoReCa (DOCUMENT)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Oct 2020, 18:43
Ministerul Finanțelor propune scutirea de la plata impozitului specific pentru operatorii din HoReCa (DOCUMENT) FOTO SIMBOL: Pixabay Eveniment

Ministerul Finanțelor Publice propune, printr-un proiect de ordonanță de urgență, scutirea de la plata impozitului specific unor activități datorat de operatorii economici din sectorul HoReCa, pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului 2020. Într-un comunicat de presă, instituția guvernamentală a explicat că inițiativa are în vedere că „impozitul specific datorat este stabilit în funcție de indicatori cantitativi privind suprafața aferentă locației, numărul unităților de cazare, sezonalitate, rangul localității etc. și nu în funcție de veniturile realizate”.

Ministerul Finanțelor propune scutirea de la plata impozitului specific pentru operatorii din HoReCa

 

„Contribuabilii care datorează acest impozit vor recalcula impozitul datorat pentru anul 2020, în mod corespunzător, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice şi înmulţirea valorii rezultate cu numărul de zile obținut prin scăderea din numărul de 365 de zile calendaristice a numărului de zile rămase până la sfârsitul anului 2020 și a numărului de 90 de zile calendaristice prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2020, precum și perioada în care au întrerupt activitatea, total sau parţial, ca urmare a stării de urgenţă, după caz. Contribuabilii care au depus declarația fără aplicarea noii măsuri, au posibilitatea depunerii unei declarații rectificative, având în vedere faptul că primul termen de plată a impozitului specific aferent semestrului I este 25 octombrie 2020”, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe.

Potrivit sursei citate, pentru acordarea posibilității autorităților publice locale de a adopta hotărâri privind reducerea impozitului pe clădiri sau scutirii de la plata taxei pe clădiri, se propune:

  • stabilirea termenului de 2 decembrie 2020 până la care autoritățile publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea impozitului anual pe clădiri cu până la 50% și a scutirii de la plata taxei lunare pe clădiri;
     
  • stabilirea termenului de 21 decembrie 2020 până la care proprietarii clădirilor, respectiv concesionarii, locatarii, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, au obligația să depună la organul fiscal local o cerere de acordare a acestor facilități.

„Totodată, actul normativ prevede suspendarea cu aproape trei luni a aplicării sancțiunii prevăzută de lege pentru nerespectarea obligației operatorilor economici de a asigura conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, pentru a permite distribuitorilor autorizați să dezvolte softul, să îl testeze, să obțină supliment de aviz tehnic la ICI București și respectiv să îl implementeze în aparatele de marcat”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Finanțelor a mai precizat că beneficiarii măsurii sunt operatorii economici din categoria marilor contribuabili, care au fost în imposibilitatea de a-și îndeplini obligația de conectare a aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF, până la data de 30 septembrie 2020, din motive neimputabile lor.

„Avantajul măsurii propuse este reprezentat de evitarea afectării grave a activității economice a operatorilor economici din categoria marilor contribuabili și oferirea unui interval de timp rezonabil care permite participanților la procesul de conectare a aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF să parcurgă toate etapele premergătoare, necesare realizării acestuia. De asemenea, actul normativ amână până la 31 martie 2021 termenul pentru depunerea notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor fiscal, și până la 30 iunie 2021 termenul pentru depunerea cererii de restructurare prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale”, conform aceleiași surse.

Ministrul Economiei, în direct pe B1 TV: „Evident că vom susține sectorul HoReCa

 

În 13 octombrie, Virgil Popescu a subliniat că Guvernul va susține sectorul HoReCa, în contextul crizei sanitare și a restricțiilor sale specifice, și nu va lăsa oamenii „fără salarii în această perioadă”.

„Evident că vom susține sectorul HoReCa, nu vom lăsa ca oamenii să rămână fără salarii în această perioadă: evident că vom lua măsuri. Am demonstrat că am luat măsuri exact când a fost lockdown-ul parțial, nu numai în HoReCa, l-am susținut de la bugetul de stat și sunt convins că vom lua măsurile ferm, imediat, ca să nu avem probleme cu angajații în acest sector”, declara Virgil Popescu, ministrul Economiei.

BOMBĂ în showbiz! George Burcea și Viviana Sposub au anunțat că vor fi ...

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Finantelor Publice,   HoReCa