Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul Mediului: Vremea va fi în general instabilă până vineri, cu o probabilitate mai mare de precipitaţii

Ministerul Mediului: Vremea va fi în general instabilă până vineri, cu o probabilitate mai mare de precipitaţii

Un articol de: Raluca Tindeche - 18 Mai 2021, 17:40
Ministerul Mediului: Vremea va fi în general instabilă până vineri, cu o probabilitate mai mare de precipitaţii Sursa Foto: Hepta Eveniment

Vremea va fi în general instabilă până vineri, cu o probabilitate mai mare de precipitaţii, începând din seara de miercuri spre joi în regiunile vestice, apoi şi in restul ţării până vineri dimineaţa, a anunțat Ministerul Mediului.

Ca urmare a situaţiei hidrometeorologice înregistrate în vestul ţării,  precum şi a prognozelor pentru perioada următoare, ministrul Barna Tánczos a avut marţi o întâlnire de lucru, la sediul ministerului, cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorogie, ai Administraţiei Naţionale ’’Apele Române’’, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ai Hidroelectrica şi ai MMAP.

"Vremea va fi în general instabilă până vineri, cu o probabilitate mai mare de precipitaţii, începând din seara de miercuri spre joi în regiunile vestice, apoi şi in restul ţării până vineri dimineaţa. Ploi mai însemnate cantitativ se aşteaptă în special în zonele de munte şi deluroase. Informaţiile vor fi actualizate mâine dimineaţă, prin analiza situaţiei şi emiterea unei atenţionări", anunţă ministerul, într-o postare pe Facebook. 

Conform prognozei meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în judeţul Bihor va continua să plouă abundent şi se vor acumula, în general, 30-45 l/mp - în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp.

Astfel, a fost emisă o nouă avertizare de fenomene meteorologice periculoase, cod roşu, valabilă astăzi, de la ora 12:00, până la ora 18:00, pentru următoarele zone din judeţul Bihor: Bunteşti, Pietroasa, Rieni, Remetea, Câmpani, Curăţele, Budureasa, Căbeşti.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate, cod roşu, valabilă în intervalul 18 mai ora 09:55 – 18 mai, ora 16:00, pentru judeţele Bihor şi Cluj.

"Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Iad – bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan - bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie, Valea Roşie, judeţele: Bihor şi Cluj", arată ministerul.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Crişul Negru – bazin amonte S.H. Şuştiu, Crişul Negru – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie.

"Specialiştii ANAR monitorizează 24 de ore din 24 cursurile de apă aflate sub atenţionări hidrologice şi vor rămâne în teren în toată această perioadă pentru intervenţii (zona Cociuba Mică, Blejeni pe r. Crişul Pietros), în coordonare cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. A fost avertizată partea maghiară cu privire la evoluţia hidrologică pe cursurile de apă transfrontiere, conform Regulamentelor", mai arată ministerul.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

De asemenea, în intervalul 17 - 18 mai 2021, la Stâna de Vale, cantitatea de apă înregistrată în 24 de ore (06 - 06 GMT) a fost de 103 l/mp, din care 101,2 l/mp în 12 ore (21.00 - 09.00). Cantitatea de apă înregistrată în 6 ore (03 - 09.00, 18.05.2021) a fost de 65,8 l/mp.

În 2015, cantitatea maximă de apă înregistrată în 24 ore în luna mai, la Stâna de Vale, a fost de 79,8 l/mp - 2.05.2015, iar cea mai mare cantitate de apă înregistrată în 24 ore la Stâna de Vale a fost de 137,6 l/mp - 24.12.1995.

Aceste statistici sunt valabile pentru intervalul de referință : 1900 – 2021, zi climatologică 18 - 18 GMT.