Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul Sănătății a aprobat testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19. Condițiile în care se desfășoară activitatea

Ministerul Sănătății a aprobat testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19. Condițiile în care se desfășoară activitatea

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 10 Mai 2021, 21:47
Ministerul Sănătății a aprobat testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19. Condițiile în care se desfășoară activitatea Foto simbol: Pixabay Eveniment

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a semnat Ordinul privind testarea COVID în farmacii cu ajutorul testelor antigenice rapide. Farmaciile interesate trebuie să obțină un aviz temporar emis, în format electronic, de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul are o valabilitate de șase luni și se poate prelungi succesiv cu câte șase luni. Ordinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

 

Ministerul Sănătății, despre testarea COVID-19 în farmacii

 

„Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătăţii, şi care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Farmaciile vor putea folosi doar testele antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu coronavirus din nazofaringe. Testele pot fi și preluate de la Ministerul Sănătății, gratuit, prin intermediu DSP-urilor. Cele primite de la Minister nu pot face obiectul comercializării.

„În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligaţia de a raporta către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate şi situaţia stocurilor”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Farmaciile interesate trebuie să organizeze testarea pe o suprafaţă delimitată, destinată exclusiv acestui proces. Circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat de cel al circuitului normal pentru clienţii farmaciei. Personalul implicat trebuie să poarte echipament de protecție.