Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul Sănătăţii, propunere HALUCINANTĂ: Fermele de păsări vor putea fi amplasate extrem de aproape de locuinţe, şcoli şi parcuri

Ministerul Sănătăţii, propunere HALUCINANTĂ: Fermele de păsări vor putea fi amplasate extrem de aproape de locuinţe, şcoli şi parcuri

Un articol de: - 22 Feb 2018, 12:24
Ministerul Sănătăţii, propunere HALUCINANTĂ: Fermele de păsări vor putea fi amplasate extrem de aproape de locuinţe, şcoli şi parcuri Eveniment

Confruntat cu o serie de probleme extrem de grave, de la subfinanţarea cronică şi până la plecările masive ale personalului medical în străinătate, Ministerul Sănătăţii (MS) vine cu o propunere... radicală.

Instituţia a emis un proiect pentru modificarea şi completarea unui Ordin din 2014 privind Normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. 
Prin acest proiect de Ordin, ministerul scade distanţele minime la care pot fi amplasate fermele de păsări, dar şi parcurile eoliene faţă de zonele de locuinţe, parcuri, spitale, şcoli. 

Astfel, instituţia vrea să scadă de 10 ori, la numai 50 de metri, distanţa minimă la care pot fi amplasate fermele care au între 101 şi 1.000 de păsări faţă de zonele de locuinţe, şcoli, spitale şi parcuri, scrie economica.net. În prezent, fermele care au între 101 şi 1.000 de păsări sunt obligate să fie amplasate la 500 de metri de teritorii protejate, adică zonă de locuit, parc, spital, şcoală, potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 119 din 2014. 

Mai mult, prin acelaşi proiect, MS vrea să scadă la 200 de metri distanţa minimă la care fermele cu 1.001 - 5.000 de păsări sunt obligate să fie amplasate faţă de teritoriile protejate (locuinţe, spitale, şcoli, etc). Spre comparaţie, în prezent, aceste ferme de păsări sunt obligate să fie amplasate la 500 de metri de teritorii protejate.

De asemenea, ministerul vrea să scadă de la 1.000 de metri la 500 de metri distanţa minimă la care fermele cu peste 5.000 de păsări vor putea fi amplasate faţă teritoriile protejate. 
În accepţiunea legii, un teritoriu protejat include zone de locuit, parcuri, rezervaţii naturale, zone de interes balneoclimateric, de odihnă şi recreere, spitale, centre medicale, şcoli, instituţii socio-culturale.

Şi distanţa minimă la care vor fi amplasate parcurile eoliene faţă de teritoriile protejate ar putea scădea: de la 1.000 de metri în prezent, la 800 de metri în proiectul MS.

Citeşte mai multe despre:   proiect,   locuinte,   spitale