Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul Sănătății va actualiza lista de medicamente gratuite şi compensate. Ce medicamente vor fi introduse

Ministerul Sănătății va actualiza lista de medicamente gratuite şi compensate. Ce medicamente vor fi introduse

Un articol de: Raluca Tindeche - 04 Dec 2020, 23:09
Ministerul Sănătății va actualiza lista de medicamente gratuite şi compensate. Ce medicamente vor fi introduse Sursa foto: pixabay Eveniment

În sedinţa guvernului, a fost aprobată o Hotărâre pentru introducerea a 39 medicamente noi pentru bolnavii cu afecţiuni grave pe lista medicamentelor compensate şi gratuite. Nelu Tătaru susține că acestea sunt pentru pacienții care suferă de boli autoimune, afecţiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienţi cu transplant și alte afecțiuni.

În Hotărâre este modificată şi completată anexa la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei care are denumirile comune internaţionale ale medicamentelor de care beneficiază oamenii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății. 

 

Ce spune Nelu Tătaru 

 

''Documentul prevede actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate cu un număr de 39 molecule inovative destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, leucemii şi limfoane, aplazie medulară, pacienţi cu boli autoimune, afecţiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienţi cu transplant”, a transmis, vineri, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru

 

Ce medicamente sunt adăugate pe lista medicamentelor compensate și gratuite

 

Cele 39 de medicamente sunt pentru bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate pentru oncologie, tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, programul naţional de boli neurologice, programul naţional de diabet zaharat, cel de boli rare şi sepsis, programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană pentru transplant medular, transpalnt de cord, transplant hepatic,  tansplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas, transplant de celule pancreatice, transplant.

“Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor cu afecţiuni cronice grave la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate şi gratuite. Cele mai multe medicamente de ultimă generaţie introduse în listă sunt destinate pacienţilor cronici trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate”, a mai spus Nelu Tătaru.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

 

Când intră în vigoare Hotărârea 

 

Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru medicamentele incluse necondiţionat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru. 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii,   medicamente