Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, despre seceta catastrofală din România: N-a mai fost de 50-60 de ani așa cum este acum

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, despre seceta catastrofală din România: N-a mai fost de 50-60 de ani așa cum este acum

Un articol de: George Lupu - 25 Mai 2020, 11:52
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, despre seceta catastrofală din România: N-a mai fost de 50-60 de ani așa cum este acum Eveniment

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, este de părere că sectorul agricol trece prin cea mai gravă secetă din ultimii 50-60 de ani. În acest context, ministrul Adrian Oros a precizat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că seceta se suprapune ăeste criza COVID-19.

"E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani", a afirmat Adrian Oros.

 SCANDAL MONSTRU PROVOCAT DE CEL MAI CELEBRU CUPLU DIN ROMÂNIA: AM MERS LA POLIŢIE ŞI... (GALERIE FOTO)

Nu mai puțin de 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de seceta fără precedent

 

Ministrul a mai spus că până acum sunt înregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de secetă.

"În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri - pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni - încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. (...)

Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare. În acelaşi timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri", a adăugat Adrian Oros.

 

Avertismentul transmis de fermieri și de producători

 

Despre efectele dezastruase ale secetei asupra sectorului agricol, au atras atenția, la rândul lor, fermierii şi producătorii de alimente din România. Aceștia susțin faptul că preţul produselor de panificaţie ar putea să crească cu peste 25% în următoarea lună și atrag atenția că seceta fără precedent şi pandemia de COVID-19 au afectat grav culturile agricole pe suprafeţe ce depăşesc 3 milioane de ha.

Totodată, potrivit acestora redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creșterea prețului pentru grâu cu 15 % în doar două săptămâni, menționează sursa citată.

În acest context aceștia cer intervenția Guvernului pentru a lua o serie de măsuri menite să salveze agricultura din acest an. Potrivit unui comunicat de presă al Sindalimenta, fermierii și producătorii cer urgentarea finanţării înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul porc în condițiile în care România importă peste 80% din necesarul de carne de porc.

De asemenea se cere urgentarea finanţarea înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul pasăre, sector în care România importă 95% din pui din Polonia, iar riscul infestării cu gripă aviară şi salmonela este iminent.

Citeşte mai multe despre:   Adrian Oros,   COVID-19