Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul "cancan" al Culturii vrea să dea o lege prin care cineaștii să promoveze identitatea și cultura națională

Ministrul "cancan" al Culturii vrea să dea o lege prin care cineaștii să promoveze identitatea și cultura națională

Un articol de: - 22 Sep 2017, 18:09
Eveniment

Ministerul Culturii pregătește o ordonanță de urgență prin care să modifice legea cinematografiei, prin aceste schimbări urmând a se crea „noi arii tematice” pentru peliculele autohtone. Mai precis, aceste schimbări au rostul de a promova „identitatea spirituală și cultura națională”. 

Ministrul cancan al Culturii, Lucian Romașcanu, crede că Sadoveanu și Călinescu vor aduce românii înapoi în sălile de cinema.

„În primul rând trebuie făcută precizarea că această OUG nu modifică ci corectează niște carențe pe care legea actuală, respectiv OG 39/2005 le are și care sunt menite să rezolve problemele urgente care au apărut în ultimul timp, respectiv, imposibilitatea de susținere financiară a producției de film românească dedicată evenimentelor de importanță națională, precum iminenta celebrare a Centenarului Marii Uniri de la 1918”, a afirmat ministrul Romașcanu pentru brlog.com.

„Crearea unei secțiuni tematice este necesară pentru a putea marca evenimente cultural-istorice, personalități importante din istoria României, exemplu pentru anul acesta este Centenarul Marii Uniri. În 2018 sărbătorim 180 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Grigorescu, iar în 2019 se vor împlini 120 de ani de la nașterea scriitorului G. Călinescu, ca apoi, în 2020, să se împlinească 140 de ani de la nașterea scriitorului Mihail Sadoveanu.”, continuă ministrul.

Despre pericolul impunerii unor teme cu tentă naționalistă în cinematografia autohtonă, regizorul Radu Jude e de părere că ordonanța are și părțile ei bune, dar crede că statul își depășește atribuțiile prin stabilirea unor direcții în filmul românesc.

„Dacă prevederile legate de rambursarea creditelor și de mărirea salariilor angajaților mi se par în regulă, cea legată de <> mi se pare abuzivă. În primul rând, nu e treaba statului să dicteze temele de care se ocupă cineaștii. În al doilea rând, cine decide care este „identitatea spirituală și cultura națională”?, susține acesta.

Fost ministru al Culturii, senatorul USR Vlad Alexandrescu, este și el critic cu proiectul, considerându-l „naționalist”.

„E sinistru! Această ordonanță răspunde cerințelor unor regizori care nu au nicio șansă de competitivitate de a-și da bani fără niciun fel de concurs. Pe scurt, acest fond tematic va fi creat ca să-i finanțeze filmele lui Comeagă (un regizor ce vrea să facă filmul documentar „Românii - Istoria unui neam”). Se dorește crearea unui fel de Sergiu Nicolaescu 2”, susține fostul ministru al Culturii.

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Culturii,   cultura,   filme porno