Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Culturii: În 5 ani, valoarea investiţiilor pentru realizarea de filme străine în România ar putea depăşi 300 milioane de euro

Ministrul Culturii: În 5 ani, valoarea investiţiilor pentru realizarea de filme străine în România ar putea depăşi 300 milioane de euro

Un articol de: - 08 Noi 2016, 14:35
Eveniment

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat, marţi, un text pe pagina sa de Facebook în care vorbeşte despre importanţa şi veniturile pe care le-ar aduce producţia de filme străine României. Demnitarul spune că s-a întâlnit luni cu reprezentanţi ai Comcast şi NBC pentru a discuta modurile prin care poate fi crescută atractivitatea ţării noastre ca platou de filmare pentru marile producţii ale lumii.

"Investițiile internaționale în industria filmului din România se află într-un declin accentuat, dar tendința aceasta poate fi inversată rapid dacă oferim facilități fiscale similare celor din țările vecine — asta pe lângă potențialul extraordinar de acomodare a filmelor străine pe care îl avem deja. M-am întâlnit ieri cu reprezentanți ai Comcast și NBC pentru a discuta modurile prin care putem crește atractivitatea României ca platou de filmare pentru marile producții ale lumii.

România a găzduit în ultimii ani o serie de producţii străine de dimensiuni importante. Să ne gândim, de pildă, la "Cold Mountain", care a adus investiții de circa 72 milioane € în 2003 și a atras atenția marilor case de producție prin frumusețea și diversitatea peisajului românesc, profesionalismul tehnicienilor români, infrastructura de film la standarde ridicate și costurile relativ reduse. Cu toate acestea, competiţia regională s-a accentuat între timp, mai ales prin implementarea unor politici de “tax incentive” pentru atragerea producțiilor străine.

Dacă vom implementa la rândul nostru facilități fiscale pentru producția internațională de cinema, în cinci ani valoarea investițiilor pentru realizarea de filme străine în România va depăși 300 milioane €. Din experiența altor țări și prin prisma specificului local, industria din România ar beneficia de un factor de amplificare între 6,3 și 6,9 în urma implementării unui sprijin de 25% pentru producțiile străine (cf. unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers în 2013).

Creșterea atractivității României pentru cinematografia mondială prin alinierea la practicile de impozitare ale țărilor vecine (ca și ale Franței, Germaniei sau Marii Britanii) ar duce, de asemenea, la promovarea turistică a țării printr-unul dintre cele mai atractive medii (filmul), la refacerea unor țesuturi urbane și la restaurarea unor obiective culturale de importanță majoră.

Cinematografia este o prioritate a mandatului meu, astfel că am propus Guvernului României o schemă de ajutor de stat pentru investiția străină în industria filmului (25% reducere de costuri + 5% pentru promovarea turismului). Este o măsură foarte importantă, iar Ministerul Culturii a făcut toate demersurile necesare pentru ca ea să fie adoptată. În acest moment, Guvernul analizează propunerea noastră și, dacă toate lucrurile merg bine, România va fi din nou competitivă la nivel global în producția cinematografică", a scris ministrul Culturii.

Citeşte mai multe despre:   Ministrul Culturii,   filme
 
 
 
Loading...