Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Culturii nu este de acord cu prelevarea de ADN de la voievozii dinastiei Basarabilor

Ministrul Culturii nu este de acord cu prelevarea de ADN de la voievozii dinastiei Basarabilor

Un articol de: - 28 Iun 2012, 19:06
Ministrul Culturii nu este de acord cu prelevarea de ADN de la voievozii dinastiei Basarabilor Eveniment

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a anunțat joi după-amiază, că a cerut oprirea operațiunii de  prelevare de ADN de la voievozii din familia Basarabilor, relatează Mediafax. Puiu Hașotti a precizat că originea domnitorilor din dinastia respectivă este prea puțin importantă.

Joi dimineață a fost deschis mormântul lui Vlaicu Vodă, tocmai pentru obţinerea ADN-ului unor reprezentanţi ai primei dinastii feudale din Ţara Românească, cea a Basarabilor.

Însă Hașotii susține că autorizaţia obţinută de cercetătorii care au efectuat deshumarea nu prevede prelevarea de ADN.

"Autorizaţia pentru cercetarea arheologică preventivă pentru Biserica Domnească Curtea de Argeş a fost obţinută înaintea mandatului meu de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional. Autorizaţia nu stipulează prelevarea de probe ADN, ci doar «săpături arheologice preventive». Recoltarea de ADN din osemintele unui voievod, trebuia specificată în autorizaţie", se arată într-un comunicat al Ministerului.

"Poate că pentru ştiinţă ar fi importantă prelevarea de ADN, dar, din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Ţării Româneşti, nu pot fi de acord cu prelevarea de ADN. Este important că aceşti domnitori au marcat istoria naţională şi prea puţin important dacă au avut sau nu o ascendenţă cumană. În calitate de ministru, am dat dispoziţiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN şi pentru a verifica cercetarea ştiinţifică în ansamblul ei", a adăugat Hașotti.

"Din punctul meu de vedere, important este ce au realizat aceşti domnitori pentru România. Important este că s-au simţit români, iar prelevarea ADN-ului, care presupune deshumarea voievozilor, este neînsemnată comparativ cu amprenta pe care aceşti domnitori o au asupra poporului român şi istoriei acestuia", a încheiat ministrul.

Citeşte mai multe despre:   Puiu Hasotti,   ADN