Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni: Repatrierea celor aflați în situații deosebite, principala misiune MAE în contextul pandemiei

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni: Repatrierea celor aflați în situații deosebite, principala misiune MAE în contextul pandemiei

Un articol de: George Lupu - 31 Mai 2020, 19:27
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni: Repatrierea celor aflați în situații deosebite, principala misiune MAE în contextul pandemiei Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care vorbește despre contextul reprezentat de pandemia de COVID-19 și provocările pe care aceasta le-a adus celor din străinătate. Potrivit lui Bogdan Aurescu, misiunea cea mai importantă a MAE, dincolo de continuitatea serviciilor, a fost oferirea de asistenţă consulară şi facilitarea repatrierii pentru cei în situaţii deosebite.

”În contextul special din acest an, impus de pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat în mod deosebit pe asigurarea drepturilor şi sprijinirea românilor din străinătate, atât cei care sunt rezidenţi în alte state, cât şi cei care au fost surprinşi acolo temporar din raţiuni personale, medicale, pentru studii sau la muncă în afara ţării. Misiunea cea mai importantă, dincolo de continuitatea serviciilor, a fost oferirea de asistenţă consulară şi facilitarea repatrierii pentru cei în situaţii deosebite, respectiv informarea constantă a acestora asupra măsurilor adoptate de celelalte state, inclusiv din perspectiva riscurilor şi a dificultăţilor pe care deplasările în străinătate le implică. A fost dificil şi am învăţat cu toţii din aceasta criză. Este motivul pentru care pot să spun că MAE este astăzi cu mai multe lecţii învăţate pe acest palier atât de important pentru români şi comunităţile româneşti de pretutindeni”, a transmis Bogdan Aurescu.

Acesta afirmă că s-a acţionat, împreună cu alte ministere, cât şi în strânsă cooperare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene şi cu Aliaţii noştri din NATO, în spiritul responsabilităţii şi al solidarităţii, pentru a găsi soluţii la provocările nemaiîntâlnite generate de pandemia de COVID-19.

”În această perioadă, când distanţele s-au dovedit mult mai greu de parcurs, legăturile cu românii de pretutindeni s-au dovedit mai strânse. În acest spirit, dorim să consolidăm relaţia cu comunităţile de români pe baza experienţelor care au întărit încrederea noastră reciprocă. Subliniez, o dată în plus, importanţa menţinerii şi dezvoltării legăturilor cu românii din afara graniţelor, care contribuie constant, fiecare în parte, dar mai ales împreună, la promovarea României şi a limbii române, precum şi a valorilor noastre culturale. La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni”, este mesajul ministrului de Externe.

 

MAE anunță repatrierea a 98 de români, din Austria și Țările de Jos

 

Ultima misiune anunțată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) privind repatrierea cetățenilor români, blocați din cauza pandemiei de COVID-19 a fost anunțată, sâmbătă. Nu mai puțin de  98 de cetățeni au fost repatriați din Austria și Țările de Jos, la capătul unor demersuri comune cu Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Interne.

Procedura a fost asigurată prin intermediul a două curse aeriene operate de Tarom – pe două rute diferte, București-Viena-București, pe care a fost facilitată revenirea în țară pentru 55 de români, respectiv București-Amsterdam-București, pe care s-au întors alți 43.

 A cumpărat un pepene de la supermarket. A ajuns acasă, l-a despicat şi a trăit un şoc: ce a găsit în interior a speriat-o!

Mesajul președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

 

Un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni a fost transmis și de președintele României Klaus Iohannis.

Acesta  a subliniat că, indiferent unde se află, fiecare român este un ambasador al tradițiilor, culturii și obiceiurilor noastre, al creativității și al spiritului românesc, potrivit Președinției. Reamintim că, tot azi, șeful statului a transmis un mesaj și pentru Ziua Rezervistului Militar.

Citeşte mai multe despre:   MAE,   COVID-19,   Bogdan Aurescu