Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: 82% din posturile din învățământ sunt ocupate de profesori titulari

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: 82% din posturile din învățământ sunt ocupate de profesori titulari

Un articol de: -
Foto: B1 TV Eveniment

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni cu ocazia deschiderii noului an școlar, că 82% din posturile din învățământ sunt ocupate de profesori titulari, 16%  de suplinitori și 1,6% de personal necalificat sau cu calificare necorespunzătoare postului, informează Agerpres.

"Avem 221.000 de profesori: un procent de 82 sunt ocupate de titulari din numărul total de posturi, cu doi la sută mai mult decât anul trecut; avem peste 16% profesori suplinitori-cadre didactice asociate și personal pensionar. Avem, din păcate, 1,6% din posturi acoperite cu personal necalificat sau cu calificare necorespunzătoare postului. Asta înseamnă peste 3.000 de cadre didactice fără calificare în sistemul educație", a declarat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat și că 3.400 de clădiri în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ din țară nu au autorizații de funcționare.

"Există un număr de 19.000 de școli din care 7.000 au personalitate juridică, restul sunt structuri arondate. Aceste 19.000 de școli au în patrimoniu 24.600 de clădiri. Din acestea, 20.650 de clădiri sunt clădiri în care se desfășoară direct actul educațional. Dintre aceste clădiri, 16.600 posedă autorizație de funcționare, restul nu posedă. Sunt 3.400 de clădiri, nu unități de învățământ, care nu au autorizație sanitară de funcționare și sunt alte 675 de clădiri în curs de obținere a acestei autorizații de funcționare", a mai spus Sorin Cîmpeanu.

"Înseamnă neîndeplinirea unor parametrii cum ar fi volumul de aer insuficient regăsit în școli vechi care au plafonul foarte jos sau alte clădiri istorice. Cele mai multe se referă la lipsa apei potabile și a canalizării, un lucru ce depinde în mod direct de contextul local. Școlile sunt în administrarea consiliilor locale. Față de anul trecut avem un plus de un procent din clădiri care au obținut autorizație de funcționare. Este insuficient, dar este totuși un plus", a mai explicat ministrul Educației.

Citeşte mai multe despre:   sorin cimpeanu,   ministrul educatiei,   invatamant
 
 
 
Loading...