Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Energiei: ''România este pregătită din punct de vedere energetic pentru perioada rece pe care o traversăm''

Ministrul Energiei: ''România este pregătită din punct de vedere energetic pentru perioada rece pe care o traversăm''

Un articol de: Raluca Tindeche - 13 Ian 2021, 20:32
Ministrul Energiei: ''România este pregătită din punct de vedere energetic pentru perioada rece pe care o traversăm'' Foto: Guvernul României / Facebook Eveniment

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a spus că România este pregătită din punct de vedere energetic pentru perioada rece pe care o traversăm.  

”România este pregătită din punct de vedere energetic pentru perioada rece pe care o traversăm. Stocurile de cărbune au crescut faţă de săptămâna trecută, Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale funcţionează în parametri optimi, aşa cum funcţionează fără sincope şi Reţeaua de Transport Energie Electrică”, anunţă Ministerul Energiei.

Niculae Havrileţ, secretar de Stat în Ministerul Energiei, a coordonat miercuri şedinţa Comandamentului de Iarnă format din reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice competente în domeniul energiei, precum şi ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale.

”Transportatorii şi distribuitorii de energie sunt pregătiţi să facă faţă unor eventuale creşteri ale consumului după weekend-ul care urmează, când este prognozată o scădere a temperaturilor”, anunţă ministerul.

Acestea sunt cele mai recente concluzii după reuniunea Comandamentului de Iarnă.

“Sistemul Energetic Naţional funcţionează în parametri şi nu are sincope. Nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale şi de energie electrică iar autorităţile sunt pregătite să ofere soluţii în cazul în care ar apărea situaţii neprevăzute”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

 

Virgil Popescu, despre modificarea Legii Energiei

 

„Am avut astăzi o discuţie cu ANRE, am avut şi cu Consiliul Concurenţei, după mine, soluţia - eu mai las ANRE-ul să se mai gândească – dar am afirmat, după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acţiona modificând Legea Energiei electrice şi a gazelor naturale să stabilim cum facem această liberalizare, dacă ANRE-ul care este, conform legii şi conform directivelor europene cel care trebuie să reglementeze această liberalizare nu poate să o facă.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Eu o să vin cu o propunere foarte clară - este perfect concurenţială, nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care e mai scump. Nu! Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial cel mai ieftin al furnizorului actual şi dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal, care cel mai scump! La liberalizarea acestui preţ, regulile de pe piaţă le face ANRE-ul, nu le face ministerul.

Dar, dacă vedem că lucrurile astea se împotmolesc şi vedem că ANRE-ul spune că nu poate să ia această decizie care mie mi se pare de bun simţ - să oferi tuturor clienţilor din regim reglementat preţul furnizorului cu care au contract, cel mai bun preţ al furnizorului pe care legea îl permite - modificăm legea. Modificarea legislativă a Legii energiei electrice este atributul Guvernului. Noi, ca Minister al Energiei, putem iniţia un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, să îl introducem în Guvern, în aşa fel încât prin lege să stabilim acest lucru: că la liberalizare primul preţ pe care îl oferi clientului tău este cel mai mic preţ din piaţa concurenţială pe care tu îl oferi. După care, evident, omul poate să-şi aleagă, nu mai e presat de timp, nu mai e presat de 31 ianuarie, 31 martie, poate în cursul anului 2021, oricând, să-şi schimbe furnizorul, dar cel puţin ştii că cea mai bună ofertă a ajuns la clientul casnic”, a precizat Ministrul Economiei, la începutul lunii ianuarie. 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Energiei