Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Finanțelor: Elcen şi Termoenergetica vor ieşi din insolvenţă până la sfârşitul lunii decembrie (VIDEO)

Ministrul Finanțelor: Elcen şi Termoenergetica vor ieşi din insolvenţă până la sfârşitul lunii decembrie (VIDEO)

Un articol de: Andrei Ștefan - 28 Noi 2020, 14:40
Ministrul Finanțelor: Elcen şi Termoenergetica vor ieşi din insolvenţă până la sfârşitul lunii decembrie (VIDEO) Eveniment

În cadrul unei conferințe de presă susținute sâmbătă, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că rezolvarea situației producătorului de energie termică din București, ELCEN, ce a acumulat datorii foarte mari, a fost o prioritate.

 

Ministrul Finanțelor, despre situația ELCEN

 

„Datoriile ELCEN au apărut datorită unor executări defectuoase ale bugetului primărieI.

Pe 6.10.2016 a fost deschisă proceduta insolvenței ELCEN. În scel moment, totalul creanțelor admise la masa credală erau de 2,2 miliarde lei, dintre care creanțele Ministerului de Finanțe și ANAF, în cuantum de 1 miliard de lei.

Împreună cu Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, am găsit acum soluția procedurală și financiară de a ieși din starea de insolvență, prin articolul 26 din Ordonanța 201/2020 și Ordonanța 69 din 2020”, a declarat Florin Cîțu.

 

Nicușor Dan: „Ne-am învărtit cu toții într-un cerc vicios”

 

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, prezent și el la conferința de presă, a afirmat că „sunt două probleme în sistemul de termoficare, care au dus la lipsa de investiții și au înrăutățit situația”.

„Pe de-o parte, Primăria Capitalei nu și-a achitat la timp subvenția către RADET și mai apoi Termoenergetica, care la rândul lui nu a putut plăti către ELCEN, care la rndul lui nu a putut plăti către ceilalți furnizori pe care îi are și pe de altă parte, cele două societăți fiind o lungă perioadă în insolvență, nu au fost eligibile pentru fonduri europene și ne-am învărtit cu toții într-un cerc vicios”, a comentat Nicușor Dan.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

„Am reușit să accesăm mecanismul de compensare a datoriilor pe care autoritățile locale le au către operatori, care la rândul lor datorează bani către statul român, către ANAF, și apoi a fost partea ELCEN, care a accesat al doilea mecanism în situașia în care un organism are o datorie la stat și și-o plătește într-un termen (15 decembrie), i se șterg penalitățile. Până la sfârșitul lunii decembrie, vom compensa acea datorie de 400 de milioane de lei pe care Primăria o are către RADET și Termoenergetica, apoi aceștia către ELCEN, care își plătește către ANAF datoria principală și iese din insolvență.

Ce facem noi azi putea să facă administrația anterioară în august, la rectificarea bugetară din acel moment ”, a explicat edilul Capitalei.

 

 

 

Virgil Popescu: ELCEN va ieși din insolvență

 

Ministrul Economiei a anunțat încă de miercuri că producătorul de energie termică din București, ELCEN, va ieși din insolvență.

"S-a găsit această solutie și printr-o compensare largă cu Ministerul Finanțelor și ANAF să se facă această stingere de datorii", a spus Popescu, precizând că după acest pas, Elecen va putea accesa fondurile europene pentru retehnologizare.

Citeşte mai multe despre:   Ministrul Finanțelor,   Florin Cîțu,   ELCEN