Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Justiției, atac la adresa procurorilor: Vor să-și păstreze privilegiile 

Ministrul Justiției, atac la adresa procurorilor: Vor să-și păstreze privilegiile 

Un articol de: - 28 Sep 2017, 21:47
Eveniment

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susține că procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii au dat un aviz negativ pe propunerile de modificare a legilor justiției pentru că vor să-şi menţină privilegiile şi să aibă acelaşi statut cu al judecătorilor, informează Știripesurse.ro.

"Observaţi că procurorii au fost în bloc împotrivă. De ce oare? Dincolo de argumentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente. Eu am adus în spaţiul public dezbaterea privind separaţia carierelor. Dar faptul că statutul procurorilor diferă prin prevederile constituţionale, de statutul judecătorilor. Procurorii sunt apropiaţi de latura executivă a puterii şi nu de latura puterii judecătoreşti. De aici cred eu că procurorii în bloc au fost împotriva acestui proiect de lege. Au dat un aviz consultativ pentru faptul că dânşii doresc o contopire a celor două statute, demnităţi, în timp ce Constituţia şi legile delimitează competenţele”, a declarat ministrul în cadrul unei emisiuni televizate. 

”Țin să precizez și am convingerea faptului că votul negativ exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii pe care magistrații le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase și, sigur, la adresa demnității, care este respectabilă și care desfășoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiției datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independență, de exercitate a atribuțiilor, ci și colateral, privilegiile pe care și le-au adus. Și vă dau un exemplu care trebuie să-și găsească o rezolvare. La un moment dat judecătorii au dat o decizie în care au stabilit că o normă juridică nu este abrogată, deși fusese abrogată în mod explicit de legiuitor, iar pe cale de consecință toate salariile magistraților au crescut cu 50%”, a mai spus Tudorel Toader.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat joi negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei.  În plenul CSM, 10 persoane au votat împotriva proiectului și opt pentru.

De remarcat este faptul că între cei care s-au opus se află patru sunt judecători și șase procurori. Pe de altă parte, în favoarea proiectului s-au pronunțat șase judecători și doi reprezentanți ai societății civile. 
 

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Toader ,   Consiliul Superior al Magistraturii
 
 
 
Loading...