Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Justiţiei, despre candidații cercetați penal: „Nu reglementăm bunul simț”

Ministrul Justiţiei, despre candidații cercetați penal: „Nu reglementăm bunul simț”

Un articol de: - 25 Iul 2016, 09:03
Ministrul Justiţiei, despre candidații cercetați penal: „Nu reglementăm bunul simț” Foto: cvlpress.ro Eveniment

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că și-ar dori ca  toți cei care se află  sub acuzație să nu mai poată candida. Acesta a mai dat de înțeles că orice acuzație a unui procuror ar fi, practic, o sentință a justiției, potrivit  Agerpres.

Raluca Prună a mai precizat referitor la persoanele cercetate penal care candidează, că nu se poate reglementa la nivel de legislaţie bunul simţ, dar că modul prin care se poate sancţiona acest lucru este votul cetăţenilor.

 „Persoana care este în cursul unei cercetări penale sau al urmăririi penale şi care nu este încă o persoană condamnată este prezumată nevinovată. Acum noi nu putem reglementa la nivel de legislaţie, cum să spun, bunul simţ - faptul că dacă eu mă aflu într-o procedură penală ar fi bine poate să nu mă mai erijez într-un model pentru societate şi să mă prezint drept candidat care să conducă cetatea. Să conducă cetatea către ce? Noi nu putem legifera asta, dar cred că modul prin care putem sancţiona acest lucru este fiecare cu votul său", a spus Raluca Prună, la Radio România Actualităţi.

Ministrul Justiției a mai precizat că atâta timp cât nu se va face acest lucru şi câtă vreme în continuare persoanele cercetate penal se prezintă din nou în alegeri şi sunt alese "aproape că pare avantajos".

Mai mult, Raluca Prună a vorbit și despre asigurarea, în perioada următoare, a unui cadru legislativ pentru a se putea confisca produsul infracţiunii.

 „Tot la nivel de legislaţie, urmează să decidem ca pentru anumite infracţiuni economice, de exemplu pentru evaziunea fiscală, unde de altfel se lucrează la modificarea legii, să ne asigurăm că în măsura în care se plăteşte prejudiciul în integralitate şi se dă înapoi produsul infracţiunii nu se mai antrenează o pedeapsă penală care să conducă la suprapopularea penitenciarelor şi la ţinerea persoanei în custodia statului cu nişte costuri pentru societate. (...)

 Cred că, dacă îi lăsăm pe oameni liberi, deci le luăm înapoi ce au furat şi îi lăsăm să muncească, împreună cu o lecţie amară - mi-ai furat banii, ţi i-am luat înapoi şi trebuie să o iei de la un moment zero -, există premisele ca aceşti oameni să muncească în mod corect", a explicat ministrul Justiţiei.

Citeşte mai multe despre:   ministrul justitiei,   raluca pruna,   candidati