Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Justiției nu exclude posibile amnistieri sau gratieri: În penitenciarele suprapopulate din România sunt condiții proaste de 26 de ani

Ministrul Justiției nu exclude posibile amnistieri sau gratieri: În penitenciarele suprapopulate din România sunt condiții proaste de 26 de ani

Un articol de: - 05 Iul 2016, 07:37
Ministrul Justiției nu exclude posibile amnistieri sau gratieri: În penitenciarele suprapopulate din România sunt condiții proaste de 26 de ani Foto: jurnalul.ro Eveniment

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că în penitenciarele suprapopulate din România sunt condiții proaste de 26 de ani. Din acest motiv, ministrul a mai precizat că nu exclude inițierea unor amnistieri sau grațieri, care vor fi precedate de dezbateri publice, potrivit ziare.com.

„Condițiile din penitenciare sunt grave de 26 de ani. Am considerat că am datoria să revizitez o serie de penitenciare, monitorizam acest sector din partea Comisiei Europene. Am revăzut o parte dintre ele și m-am lămurit”, a declarat luni Raluca Prună.

Raluca Prună a mai precizat că din anul  2012 nu s-au luat măsuri de igienizare sau de stabilizare a personalului de conducere pe post, iar cei aflați la conducere au fost împuterniciți.

Despre condițiile din penitenciare, Raluca Prună a mai spus că la Ministerul Justiției ajung petiții direct din penitenciare. „Am fost la Brăila și în urma controlului am trimis Corpul de control", a precizat Prună.

Despre decizia pilot pe care CEDO ar putea să o ia în cazul României privind condițiile din penitenciare, Raluca Prună a spus că o decizie de acest fel a fost primită de Italia și Bulgaria, iar costul a fost de  zeci de milioane de euro.

În acest caz, ministrul Justiției a precizat că va declanșa o dezbatere publică și că nu exclude niciun fel de măsură.

„Am asigurat un plan de măsuri, se fac lucruri, voi declansa această dezbatere și dacă reiese un larg sprijin popular pentru măsuri radicale de diminuare a suprapopulării, voi face o propunere legislativă și o voi depune în Parlament. Va rămâne ca Parlamentul să le voteze sau nu”, a mai spus Raluca Prună.

Raluca Prună a mai precizat că deficitul în penitenciare este de 9.500 de locuri, că sunt probleme foarte grave legate de suprapopulare, de acces la serviciile medicale și că sunt condiții precare de igienă.

Raluca Prună a mai reamintit că România are foarte multe hotărâri CEDO care privesc condițiile precare de dețentie, iar în acest context, Curtea Europeană a decis că în cazul României trebuie să se dea o decizie pilot, iar Guvernul a promovat un memorandum prin care a cerut să i se dea să facă un plan de măsuri astfel încât să îmbunătățească condițiile.

Citeşte mai multe despre:   ministrul justitiei,   penitenciare,   condiţii,   raluca pruna