Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mircea Diaconu va afla joi decizia ÎCCJ în dosarul de conflict de interese

Mircea Diaconu va afla joi decizia ÎCCJ în dosarul de conflict de interese

Un articol de: B1 TV - 13 Noi 2014, 08:30
Mircea Diaconu va afla joi decizia ÎCCJ în dosarul de conflict de interese Eveniment

Fostul senator Mircea Diaconu aşteaptă joi decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este acuzat de conflict de interese. Curtea de Apel Bucureşti l-a găsit pe Diaconu vinovat în luna martie a acestui an. Însă magistraţii au decis să îl achite pe fostul ministru al Culturii pentru că nu reprezintă un pericol social. Diaconu a fost pus totuşi să plătească 1.000 de lei. Atât Mircea Diaconu, cât şi procurorii, au atacat decizia Curţii de Apel.

Mircea Diaconu a fost trimis în judecată în noiembrie 2012 pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentarii. Diaconu şi-a dat demisia din Senat o lună mai târziu iar dosarul său a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii l-au acuzat pe Diaconu că, în calitate de director al Teatrului Nottara, a participat la negocierea contractelor şi a condus comisiile de examinare pentru soţia sa, Diana Lupescu. Procurorii spun că prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu, soţia sa ar fi obţinut peste 29 de mii de lei.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au găsit vinovat pe fostul senator, dar au decis să îl achite pe acesta deoarece faptele sale au fost lipsite de pericol social. Diaconu a fost pus să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la această instituţia publică de cultură, după ce în cursul aceleiaşi luni a aprobat şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta, a acordat calificative maxime, iar apoi a emis decizia de promovare a soţiei sale în funcţia de regizor artistic, act administrativ în baza căruia acesta a realizat un folos material direct concretizat”, se arată în motivarea judecătorilor.

Nu este singura problemă pe care europarlamentarul o are cu justiţia. În iunie 2012, Curtea Supremă a hotărât irevocabil că Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care a fost director al Teatrului Nottara deşi era şi senator.

Citeşte mai multe despre:   Mircea Diaconu,   Inalta Curte de Casatie si Justitie