Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mircea Dinescu, acuzat de Ana Blandiana că ar fi ”bagatelizat morţii” de la Revoluție: ”Nu suporta concurenţa eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea”

Mircea Dinescu, acuzat de Ana Blandiana că ar fi ”bagatelizat morţii” de la Revoluție: ”Nu suporta concurenţa eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea”

Un articol de: Ramona Zaharia - 02 Mar 2021, 10:02
Mircea Dinescu, acuzat de Ana Blandiana că ar fi ”bagatelizat morţii” de la Revoluție: ”Nu suporta concurenţa eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea” Eveniment

Ana Blandiana lansează o serie de acuzații grave la adresa lui Mirce Dinescu într-un volum de amintiri intitulat ”Soră lume”. Scriitoarea povestește episodul unui dejun diplomatic la care a luat parte alături de Mircea Dinescu, Doina Cornea, Ion Caramitru și ministrului de externe francez Roland Dumas.

 

Ana Blandiana, acuzații grave la adresa lui Mircea Dinescu 

 

Oflicialul francez ar fi întrebat atunci cine erau tinerii care au murit la Intercontinental în decembrie 1989, întrebare la care Mircea Dinescu ar venit un un răspuns batjocoritor, potrivit cotidianul.ro.

„Hitlerjungend” (Tineretul lui Hitler), i-a răspuns Dinescu ministrului Roland Dumas, spre stupefacția celor prezenți.

Când i s-a cerut să vină cu mai multe explicații, scriitorul ar fi spus că ”nu trebuie să li se exagereze importanţa, este vorba despre nişte utecişti care cu puţine zile în urmă scandaseră sloganuri procomuniste”, după care ar fi continuat „tot mai furios să bagatelizeze morţii şi să-şi bată joc de apărătorii lor. A urmat o învălmășeală de proteste și de replici încercând să spele de insultă memoria tinerilor morți”, notează Ana Blandiana.

Scriitoarea oferă și o explicație pentru comportamentul lui Mircea Dinescu. Aceasta susține că el ar fi simțit că celebritatea sa din acele zile i-ar fi fost unbrită de eroii care îți pierduseră viața la Revoluție.

„Eroul din zilele premergătoare revoluţiei nu suporta concurenţa eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea. Nu le ierta tinerilor, care-şi plătiseră curajul cu viaţa, faptul că, în faţa curajului de a muri, orice altă formă de curaj devenise derizorie”, mai scrie Ana Blandiana.

Între timp, o reacție a venit și din partea lui Mircea Dinescu. Contactat de jurnaliștii de la cotidianul.ro, scriitorul ar fi răspuns: „De unde dracu’ a scos tâmpenia asta?”. Dinescu a mai spus că nu a citit cartea Anei Blandiana, adăugând că va veni cu un răspuns public în următoarele zile.Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

 

Citeşte mai multe despre:   Ana Blandiana,   Mircea Dinescu ,   Revolutie