Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mircea Marian: Nu înțeleg de ce trebuie să susțin financiar Festivalul George Enescu. Statul a cheltuit 28 de milioane de lei pentru această formă de reuniune a snobilor

Mircea Marian: Nu înțeleg de ce trebuie să susțin financiar Festivalul George Enescu. Statul a cheltuit 28 de milioane de lei pentru această formă de reuniune a snobilor

Un articol de: - 02 Sep 2015, 14:04
Mircea Marian: Nu înțeleg de ce trebuie să susțin financiar Festivalul George Enescu. Statul a cheltuit 28 de milioane de lei pentru această formă de reuniune a snobilor Eveniment

Premierul Victor Ponta l-a felicitat, marți, pe ministrul Ionuț vulpescu pentru organizarea Festivalului George Enescu. Șeful Executivului s-a arătat mulțumit de faptul că în 2013 și 2015 a reușit să organizeze “probabil cel mai important eveniment cultural al României și al Bucureștiului” și speră ca în 2017 viitorul guvern să spijine concret acest eveniment.

În acest context, jurnalistul Mircea Marian susține că este prea mult pentru România să investească 28 de milioane de lei într-un festival.

“Nu vreau să scriu editoriale doar ca să fiu împotriva curentului general. Dar cred că bugetul de stat cheltuie prea mult cu Festivalul Enescu.

Nu înțeleg de ce trebuie să susțin financiar această formă de reuniune a snobilor, spun asta cu tot respectul pentru cei care se duc acolo pentru a asculta muzică, nu pentru a posta comentarii pe Facebook. Prin 2013, l-am auzit pe Toader Paleologu, un ins care insistă să încaseze salariul de deputat fără să facă nimic pentru asta: „Îl apreciez pe Cătălin Predoiu pentru că este singurul politician pe care l-am întâlnit la toate concertele de la Festivalul Enescu” (citez din memorie).

Personal, nu pricep cum poți să înghiți, timp de trei săptămâni, zi de zi, toate concertele de la Enescu, că e Sibelius, că e Bach, că e muzică de cameră sau operă. Declarația lui Paleologu mi se pare că expune tot snobismul unei clase politice amorale și aculturale, care se duce la acest festival doar ca să facă paradă. Uitați-vă la Ponta, pe care l-am văzut la două manifestări muzicale: clubul din Dubai și deschiderea Festivalului”, scrie Mircea Marian într-un editorial pentru Evenimentul Zilei.

 Majoritatea festivalurilor internaționale sunt organizate în special prin dosanții private, dar politicienilor noștri li se pare normal să primească invitații plătite din bugetul statului.

“Cultură, nu pomeni sociale!”, scrie jurnalistul, adăugând că în acest timp mii de copii merg pe jos kilometri întregi până la școală.

“Ar fi nevoie de câteva mii de euro ca să le repari microbuzul școlar sau să asiguri benzina, dar niciodată nu se găsesc acești bani. Puteți să spuneți că sunt populist, dar între a subvenționa biletele la Festivalul Enescu și a găsi o soluție pentru acei copii, eu aș alege copiii. Sunt conștient că o soluție radicală nu ar funcționa – toată lumea și-ar aminti de Nicolae Ceaușescu, care a întrerupt festivalul – dar organizatorii trebuie puși să găsească mai multe resurse private pentru a-l finanța. Inclusiv prin majorarea prețului biletelor!”, conchide Mircea Marian.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Culturii,   cultura