Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mircea Radulian (INFP): După cutremurul de sâmbătă seară pot apărea replici timp de câteva zile

Mircea Radulian (INFP): După cutremurul de sâmbătă seară pot apărea replici timp de câteva zile

Un articol de: - 23 Noi 2014, 15:12
Mircea Radulian (INFP): După cutremurul de sâmbătă seară pot apărea replici timp de câteva zile Foto: B1 TV Eveniment
Replicile seismului de sâmbătă seară înregistrate până acum tot în zona Vrancea sunt normale şi este posibil să apară şi altele, timp de câteva zile, a declarat duminică directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian, citat de Mediafax.

"Este o activitate seismică normală şi asteptată. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseară, sunt însoţite de replici. Perioada în care acestea apar poate fi şi ceva mai lungă. Noi înţelegem prin replici tot ce se întâmplă după. Condiţia este ca aceste evenimente să fie înregistrate în aceeaşi zonă. Perioada poate fi de ordinul câtorva zile, chiar dacă se vor rări", a explicat directorul ştiinţific al INFP.

Mircea Radulian a mai spus că replicile înseamnă o "reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea".

"Replicile pot fi pe câteva zile distanţă. În general, există o relaţie între cât de mare a fost cutremurul şi câte replici apar şi pe ce durată. Altfel spus, cu cât cutremurul este mai mare, cu atât te astepţi la mai multe replici şi la o durată mai mare în care acestea pot să apară", a concluzionat Mircea Radulian.

Seismul de sâmbătă seară din Vrancea, cel mai mare înregistrat în ultimii zece ani în România, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 39 de kilometri și a fost urmat de 15 replici.