Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment MNIR: În urma expertizei cenuşii nu s-a putut releva dacă au fost arse 7 tablouri

MNIR: În urma expertizei cenuşii nu s-a putut releva dacă au fost arse 7 tablouri

Un articol de: - 08 Aug 2013, 16:57
MNIR: În urma expertizei cenuşii nu s-a putut releva dacă au fost arse 7 tablouri Foto: infoapollonia.ro Eveniment

Expertiza cenuşii ridicate la percheziţiile din dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam nu a putut releva dacă au fost arse 7 lucrări.

Directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu a declarat că în urma analizei cenușii s-a stabilit că au fost arse minimun 3 și maximum 4 lucrări, realizate în tehnica ulei pe pânză, informează Mediafax.

Conform acestuia, dintre cele 7 tablori furate, cele realizate în tehnica ulei pe pânză sunt "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud şi "Autoportrait" de Meyer de Haan.

Reprezentanţii MNRI au mai menţionat că nu pot preciza cu exactitate dacă tablourile furate de la Muzeul din Rotterdam sunt cele arse şi că expertiza solicitată de procurori nu a urmărit stabilirea acestor aspecte.

"Lucrările furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam sunt realizate pe hârtie, fie pastel pe hârtie, fie grafică pe hârtie realizată cu tuş. Deci chiar în cazul în care aceste piese ar fi ars, ele nu lasă urme care să poată fi măsurate prin tehnica pe care o folosim noi şi sigur la perioada la care a fost recoltată proba, la câteva zile, săptămâni, după presupusa ardere. Deci vorbim întodeauna despre presupusa ardere. Ceea ce am pus în evidenţă în cenuşa pusă la dispoziţie de DIICOT sunt resturi care aparţin de tablouri realizate în tehnica ulei pe pânză, deci care au avut şasiuri şi pânză cu strat de preparaţie", a precizat Ernest Oberländer-Târnoveanu, într-o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatul expertizei făcute de specialiştii MNRI în cazul probelor ridicate de procurori din casa Olgăi Dogaru, la 1 martie.

Directorul MNRI a adăugat că materialele supuse expertizei au fost recoltate în 1 martie, fiind obţinute după demontarea sobei din locuinţa aflată în localitatea Carcaliu.

MNIR: Expertiza cenuşii nu a putut releva dacă au fost arse 7 tablouri
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Olanda