Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Moderna sau Pfitzer BioNtech? Cine decide ce vaccin vom primi

Moderna sau Pfitzer BioNtech? Cine decide ce vaccin vom primi

Un articol de: Beatris Ionita - 12 Ian 2021, 12:50
Moderna sau Pfitzer BioNtech? Cine decide ce vaccin vom primi Sursa Foto: Hepta Eveniment

Apariția mai multor vaccinuri împotriva COVID-19 ridică mai multe dileme în rândul oamenilor care se pregătesc să se imunizeze. Una dintre acestea este legată de tipul de vaccin cu care să se facă imunizare.

România a primit deja patru tranșe din vaccinul dezvoltat de Pfizer BioNTech, iar miercuri, 13 ianuarie, urmează să ajungă și primele doze din serul Moderna.

 

Care sunt diferențele dintre cele vaccinul Moderna și Pfitzer BioNtech

 

Vaccinul Moderna are caracteristici similare cu cel produs de Pfizer, însă nu trebuie păstrat la temperatura de -70 de grade.

Ambele vaccinuri necesită condiții speciale de stocare și distribuție: cel de la Moderna trebuie păstrat la -20°C și poate rezista timp de 30 de zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul produs de Pfizer trebuie stocat la -80°C și este valabil 5 zile la 2-8°C.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea virozei, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. 

Serul de la Pfizer poate fi aplicat și tinerilor de peste16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Imunitatea împotriva COVID-19 asigurată de cele două seruri ar trebui să dureze cel puțin un an.Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

Ambele vaccinuri necesită două administrări, rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

 

Cine decide ce vaccin vom primi

 

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România a precizat că populația nu va putea alege individual ce tip de vaccin să primească, decizia aparțînând medicilor.

Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare pentru a se identifica eventualele contraindicații. Decizia se va face și țînând cont de disponabilitatea vaccinului pe care o vor avea în centrele de vaccinare, ținând cont de faptul că vor fi mai puține doze se ser Moderna.

Totodată, Georghiță a precizat că se vor putea vaccina și persoanele care nu au o asigurare medicală, precum și cele care nu au cetățenia română. Oamenii se pot vaccina la centrul cel mai apropiat de locuință sau de locul de muncă.

 

Câți români au fost vaccinați împotriva COVID-19

 

De la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, cel puțin 125.190 de români au fost vaccinați. Dintre aceștia, 428 de reacții comune și minore, dintre care 173 reacții locale cu durere la locul injectării și alte 255 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Citeşte mai multe despre:   Moderna,   Pfizer,   vaccinare anti-COVID-19,   România