Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Momente controversate din cariera lui Sorin Oprescu: Falsificarea semnăturilor pentru candidatura la Primărie şi acuzaţii de plagiat

Momente controversate din cariera lui Sorin Oprescu: Falsificarea semnăturilor pentru candidatura la Primărie şi acuzaţii de plagiat

Un articol de: - 07 Sep 2015, 15:50
Momente controversate din cariera lui Sorin Oprescu: Falsificarea semnăturilor pentru candidatura la Primărie şi acuzaţii de plagiat Eveniment

Arestarea pentru 30 de zile a primarului Capitalei, Sorin Oprescu, readuce în discuţie momentele controversate din cariera acestuia, momente care i-au permis să aibă o ascensiune fulminantă în politică şi să ajungă să gestioneze bugete de milioane de euro.

Poate că nimic din ceea ce i s-a întîmplat în acest weekend doctorului Sorin Oprescu nu ar mai fi avut loc dacă scandalul declanşat la depunerea candidaturilor la primăria Bucureştiului în 2008 s-ar fi finalizat în defavoarea acestuia. Atunci, Sorin Oprescu a fost acuzat că a falsificat listele de semnături care i-au permis înscrierea în cursa electorală. La acel moment presa a prezentat nenumărate dovezi în acest sens de pe listele de semnături ale doctorului Oprescu.

Candidatura acestuia a fost puternic contestată, după ce pe liste s-au găsit datele pacienţilor de la Spitalul Univesrsitar, numeroşi sugari şi multe persoane care declarau la acel moment presei că nu au semnat pentru candidatura doctorului, deşi apăreau pe listele acestuia. În ciuda multiplelor cazuri semnalate de presă, în urma presiunilor politice Biroul Electoral Central i-a acceptat candidatura ca indepenedent la primărie, ulterior câştigând primul mandat de primar al Capitalei. Mai multe detalii despre scandalul de atunci puteţi citi aici şi aici.

Un alt capitol controversat din cariera lui Sorin Oprescu este acuzaţia că şi-ar fi falsificat dosarul de profesor universitar. În 2008, publicaţia Cotidianul aducea mai multe dovezi în acest sens, arătând că articolele scrise de Sorin Oprescu înainte şi după obţinerea titlului de conferenţiar nu ies la număr.

Sorin Oprescu si-a masluit dosarul de candidatura la titlul de profesor universitar prin declararea unor articole publicate in reviste de virf, care, de fapt, nu se regaseau in publicatiile indicate. Pentru a da impresia de autenticitate, la dosar se gasesc copii xerografiate dupa copertele revistelor respective, peste care au fost suprapuse pagini din diverse articole medicale, imprimate cu ajutorul calculatorului”, arăta sursa menţionată.

Ulterior, Comisia de Etică a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davilla a decis că acuzaţiile de plagiat nu se susţin, invocând în schimb “superficialitatea” doctorului Sorin Oprescu în întocmirea dosarului.

Presedintele Comisiei de Etica, Mircea Diculescu, a declarat ca dosarul pentru examen a fost intocmit superficial la modul ca lista de carti si articole publicate nu era completata in totalitate si nu era specificata clar pagina revistelor in care se gasea un anumit articol.

Profesorul Diculescu a explicat ca regulile de concurs din 2000 nu erau concise si ca exista diferente intre cele de atunci si cele care exista in prezent, astfel incat, la acea vreme, un candidat la titlul de profesor universitar care era autor principal, autor sau coautor al unei carti sau reviste de specialitate putea obtine acelasi punctaj sau chiar mai mic decat al unui medic care nu avea acest titlu
", se arată într-un articol din acea perioadă.

Sorin Oprescu a fost reţinut sâmbătă spre duminică noapte de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit de la o persoană 25.000 de euro, dintr-o tranşă de 60.000 de euro. De asemenea, el e acuzat că primea frecvent 10% din unele contracte derulate de Primăria Capitalei, numai un singur denunţător declarând că i-ar fi dat lui Oprescu, de-a lungul timpului, un milion de euro. Duminică seara, tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu pentru 30 de zile, acesta putând contesta decizia. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Sorin Oprescu,   plagiat