Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Monede dacice de aur traficate pe teritoriul Irlandei, recuperate de statul român

Monede dacice de aur traficate pe teritoriul Irlandei, recuperate de statul român

Un articol de: - 26 Iul 2012, 14:44
Monede dacice de aur traficate pe teritoriul Irlandei, recuperate de statul român Foto: wildwinds.com Eveniment

Două monede dacice din aur, de tip Koson, care au fost scoase ilegal și traficate în Irlanda, au fost recuperate de autoritățile statului român, în urma unui proces complex de cooperare judiciară între instituții ale statului român și ale celui irlandez.

Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere grecești – KOSON. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur, care a fost descoperit în urma unor activități ilegale de detecție desfășurate de membri ai unor grupări organizate, în zona Sarmisegetuza Rega, ultima capitală a Daciei libere, sit arheologic aflat pe lista UNESCO, conform unui comunicat emis de Ministerul Administrației și Internelor.

Găsirea pieselor a durat aproape un an și jumătate, iar monedele urmau a fi vândute în cadrul unei licitații de artă la Dublin.

Autoritățile române și irlandeze implicate în recuperarea celor două monede sunt: Ministerul Adiministrației și Internelor, Ministerul Public, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României la Dublin și Poliția Națională Irlandeză.
Bunurile de patrimoniu urmează a reveni în România joi, 26 iulie.

Citeşte mai multe despre:   aur,   trafic,   Irlanda,   Dacia