Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Monument impresionant din perioada Imperiului Austriac, abandonat într-un cimitir din Timișoara

Monument impresionant din perioada Imperiului Austriac, abandonat într-un cimitir din Timișoara

Un articol de: - 30 Aug 2012, 12:14
Foto: ziarelive.ro Eveniment

Printre crucile unui cimitir din Timișoara se zărește abandonat un monument impresionant ce datează din perioada Imperiului Austriac, scrie ziarul Adevărul.

Piatra de temelie a monumentului a fost pusă chiar de împăratul Franz Joseph în anul 1852.

Monumentul Victoria, cunoscut şi sub numele de Coloana Fidelităţii, reprezintă dovada de recunoştinţă a împăratului austriac faţă de trupele locale care au apărat Timişoara timp de 107 zile, în perioada 1848-1849, în faţa ameninţării maghiare.

În 1853, Coloana Fidelităţii a fost dezvelită oficial în centrul Timişoarei, în Piaţa Libertăţii. O parte din basoreliefurile monumentului au fost îndepărtate, statuia centrală a fost distrusă în 1918 şi se află în Muzeul Banatului, fără cap. În anul 1936 resturile coloanei au fost mutate din Piaţa Libertăţii în Cimitirul Eroilor din Timișoara.

Monumentul a fost realizat de architectul Josef Kranner, cel care a restaurant şi extins Sfîntul Vitous din Palatul Hradčany din Praga. De asemenea, statuile Coloanei Fidelităţii au fost realizate de sculptorul Josef Max, acesta realizând și una din statuile care împodobesc celebrul pod Carol din Praga.

Asociaţia „Ariergarda", din Timişoara dorește să mute celebrul monument în centrul oraşului, pentru a putea fi admirată de turiști și de localnici, care nici măcar nu știu de existența lui. Primăria Timișoara spune că mutare a monumentului ar fi destul de complicată, pentru că este nevoie de acorduri de la minister și trebuie să se pronunțe comunitatea locală.

Coloana Fidelităţii se află pe lista monumentelor istorice, conform unui ordin emis în 2010 de Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Citeşte mai multe despre:   statuie,   cimitir,   Stiri Timisoara
Loading...