Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Motivarea Instanței în Dosarul Antena-RCS: Sorin Alexandrescu a avut rolul principal în șantajarea directorului RCS&RDS. Dan Voiculescu şi-a dat acordul să comită fapta

Motivarea Instanței în Dosarul Antena-RCS: Sorin Alexandrescu a avut rolul principal în șantajarea directorului RCS&RDS. Dan Voiculescu şi-a dat acordul să comită fapta

Un articol de: - 05 Iul 2016, 14:36
Motivarea Instanței în Dosarul Antena-RCS: Sorin Alexandrescu a avut rolul principal în șantajarea directorului RCS&RDS. Dan Voiculescu şi-a dat acordul să comită fapta Eveniment

Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, a avut rolul principal în șantajarea lui Ioan Bendei, directorul RCS&RDS, susțin judecătorii în motivarea prin care Alexandrescu a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. 

Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, magistrații au susținut în motivare că Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu și Camelia Voiculescu ”au urmărit prin săvârșirea faptei obținerea unor importante avantaje materiale pentru S.C. Antena TV Group S.A., în cuantum de 4.320.000 euro/an vreme de 5 ani”.

„Probele administrate în cauză duc la concluzia că inculpatul Alexandrescu George Sorin a avut rolul principal în comiterea infracţiunii de şantaj, fiind persoana care a obţinut documentele folosite în săvârşirea faptei, a conceput planul infracţional şi l-a pus în aplicare, exercitând în mod direct presiunile asupra persoanei vătămate. Inculpatul nu a şovăit să folosească resursele media ale societăţii comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condiţiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituţii media de pe piaţa românească, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui să se bucure în cadrul societăţii”, a motivat Curtea de Apel București, potrivit Adevărul.

Curtea le-a acordat circumstanțe atenuante inculpaților pentru că aceștia nu aveau antecedente penale și ”cu toții avuseseră anterior performanțe deosebite în domeniul pieței media”.

Magistrații susțin că Dan Voiculescu și-a dat acordul ca Sorin Alexandrescu să săvârșească fapta de șantaj și chiar i-a oferit acestuia sfaturi privind comiterea faptei.

„Referitor la acordul inculpatului privind comiterea faptei, instanţa reţine că, după cum rezultă din convorbirile interceptate, dar şi din propria declaraţie, numitul Voiculescu Dan, deşi nu deţinea vreo funcţie administrativă în cadrul societăţilor care compun Grupul Intact, avea posibilitatea de a influenţa deciziile conducerii societăţii, iar acceptul acestuia pentru ca Alexandrescu George să acţioneze în felul arătat a avut o deosebită importanţă în întărirea rezoluţiei infracţionale a acestuia. 

Nu trebuie pierdut din vedere nici că atât Voiculescu Dan, cât şi Voculescu Camelia, şi-au exprimat în mai multe rânduri interesul privind rezultatele obţinute de inculpatul Alexandrescu în urma întâlnirilor cu Bendei Ioan, aspect de natură a-l determina pe acesta din urmă să îşi intensifice presiunile asupra persoanei vătămate”, se mai arată în motivarea Curții de Apel.

De exemplu, în timpul unei convorbiri telefonice din 13 mai 2013 dintre Dan Voiculescu și Sorin Alexandrescu, primul întreabă: ”Cum merge treaba cu RCS-ul?”, iar al doilea răspunde: „Lucrăm, deja avem pe post ceva. (…) Deci lucrăm la ea.” Voiculescu a aprobat atunci cele auzite cu un simplu ”bine”, dar a sugerat că, totuși, „ar trebui în afară de pe post”, moment în care Sorin Alexandrescu a răspuns: „Da, da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă.”

Inculpata SC Antena TV Group a fost condamnată deoarece fapta de șantaj a fost săvârșită pentru a se obține foloase materiale în beneficiul ei. În plus, la comiterea infracțiunii au fost implicați acționari ai acesteia. Program Kaufland de Paşte. Ce orar special va avea hypermarketul

”În aceste condiţii, având în vedere suma imensă de bani pe care inculpata a urmărit să o obţină în mod ilicit şi faptul că aceasta realizează venituri importante din activitatea prestată pe piaţa media, instanţa apreciază că o amendă penală în cuantum de 350.000 lei este adecvată pentru sancţionarea acesteia”, au motivat judecătorii.

În acest caz, magistrații au subliniat și gravitatea acțiunilor lui Șerban Pop, fostul șef al FISC-ului, care a fost acuzat că i-a pus la dispoziție mai multe documente lui Alexandrescu, documente ce au fost folosite în șantajarea lui Bendei.

„După cum s-a arătat deja, acest inculpat, deţinând una dintre cele mai înalte funcţii din aparatul administrativ al Ministerului Finanţelor Publice – cea de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – şi-a ignorat cu bună-ştiinţă obligaţia de a păstra confidenţialitatea informaţiilor obţinute în această calitate şi, mai mult decât atât, a predat unui terţ documente ridicate în urma unui control desfăşurat la un agent economic de comisarii Gărzii Financiare. Mai mult, inculpatul a comunicat informaţii şi documente confidenţiale numitului Alexandrescu George Sorin datorită relaţiilor de prietenie avute cu acesta cu intenţia de a-i crea un avantaj comercial în faţa unui competitor”, se mai precizează în motivarea citată de Adevărul. 

În acest dosar, Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, Dan Voiculescu a primit doi ani cu executare, iar fiica sa, Camelia Voiculescu, a primit doi ani cu suspendare. Şerban Pop, fost preşedinte al ANAF, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Antena TV Group Sa a primit o amendă penală de 350.000 de lei. Antena 3 și Intact Publishing au fost achitate. Decizia Curții de aApel București poate fi atacată la Instanța Supremă.

Citeşte mai multe despre:   santaj,   sorin alexandrescu,   camelia voiculescu,   Dan Voiculescu