Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Motivul pentru care Guvernul amână încă 5 ani dreptul călătorilor de a fi despăgubiţi la întârzieri CFR

Motivul pentru care Guvernul amână încă 5 ani dreptul călătorilor de a fi despăgubiţi la întârzieri CFR

Un articol de: - 06 Dec 2014, 14:30
Motivul pentru care Guvernul amână încă 5 ani dreptul călătorilor de a fi despăgubiţi la întârzieri CFR Eveniment

Guvernul a amânat cu încă cinci ani, până în 2019, dreptul călătorilor de a fi despăgubiți la întârzierile CFR. Argumentul Executivului este că despăgubirile ar crea CFR pagube semnificative.

Amânarea a fost decisă în ultima şedinţă de guvern, după ce acest termen mai fusese amânat o dată, în 2009, pentru alţi cinci ani, respectiv până în decembrie 2014.

"Acordarea acestor derogări pentru următorii 5 ani este imperios necesară, devenind foarte dificil de asigurat, nivelul de regularitate, despăgubirile şi compensaţiile pentru întârzieri producând pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care gestionarul de infrastructură nu poate fi tras la răspundere. Deşi în perioada 2009-2014, s-au facut demersuri în privinţa cresterii calității serviciilor feroviare prin măsuri organizatorice și investiționale, reînnoirea derogărilor pentru următorii 5 ani este necesară pentru a obține timp în vederea obținerii unor compensații adecvate pentru serviciul public şi pentru asigurarea sumelor necesare respectării standardelor minime de calitate a serviciilor prin reînnoirea/modernizarea parcului de material rulant, modernizarea sistemelor de informare a călătorilor, dotări pentru persoane cu mobilitate redusă la nivelul staţiilor de cale ferată. Toate aceste măsuri implică un efort investiţional pe o perioadă de 5-10 ani, care nu poate fi realizat într-un timp scurt de acţionariatele întreprinderilor de transport feroviar de călători şi ale gestionarului de infrastructură", este justificarea Guvernului, conform Mediafax.

Conform regulamentului european,  călătorii au dreptul să primească despăgubiri în cazul anulării sau ori întârzierii trenurilor sau pierderii legăturilor între curse, inclusiv să li se ramburseze total sau parţial banii plătiţi pe bilet.

Citeşte mai multe despre:   CFR,   trenuri,   intarzieri,   calatorie,   Guvernul Romaniei,   despăgubiri