Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Munca ofițerilor de informații, reglementată: A apărut codul de conduită a SRI (VIDEO)

Munca ofițerilor de informații, reglementată: A apărut codul de conduită a SRI (VIDEO)

Un articol de: - 07 Mai 2017, 10:58
Munca ofițerilor de informații, reglementată: A apărut codul de conduită a SRI (VIDEO) Eveniment

Serviciul Român de Informații are un nou cod de conduită etică! În urma scandalurilor repetate, cel mai recent fiind celebrul caz Coldea, noul cod își propune să reglementeze activitatea ofițerilor de informații prin asumare, în caz contrar existand consecinţe pe linie ierarhică directă. Şeful SRI Eduard Hellvig a anunțat că, prin acest ghid, se urmărește asigurarea unui echilibru între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor.

"Suntem conștienți că încrederea cetățenilor României nu este un dat, aceasta se câștigă greu și trebuie să luptăm pentru ea. (...) Implementarea Ghidului urmărește asigurarea și menținerea unui echilibru just între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor si prevenirea abaterilor disciplinare", explica directorul SRI, Eduard Hellvig, într-o „Declarație de responsabilitate" care prefateaza ghidul.

Alte valori care întregesc patriotismul sunt devotamentul și respectul.

În document sunt trasate și reguli clare privind posibilele abateri.  Orice angajat care ia la cunoștință despre o încălcare a Ghidului este obligat să o raporteze de îndată, pe cale ierarhică, fără a fi tras în vreun fel la răspundere pentru aceasta, cu condiția să fi acționat cu bună-credință.              

Iar orice încălcare a Ghidului se pedepsește direct proporțional cu gravitatea faptei comise și a consecințelor acesteia, se mai arată în ghid. 

Eduard Hellvig a anunţat încă din luna ianuarie că a hotărât elaborarea unui cod deontologic in cadrul Serviciului.

"Am dispus adoptarea unui cod de etică profesională a angajațiilor Serviciului Român de Informații ce va fi în câteva zile publicat și în Monitorul Oficial pentru a normaliza transparent conduita în activitatea angajațiilor noștri. Documentul vine să clarifice o serie de întrebări puse recent în registrul public prin consacrarea unor standarde de conduită raportate la onoarea, demnitatea și echigențele asociate profesiei de ofiter de informații", spunea în ianuarie Eduard Hellvig

Elaborarea ghidului vine dupa ce serviciul s-a confruntat în ultimele luni cu prejudicii de imagine în urma scandalului ce l-a avut ca protagonist pe Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, și al dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță. 

Munca ofițerilor de informații, reglementată: A apărut codul de conduită a SRIA stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Citeşte mai multe despre:   SRI,   servicii secrete,   Eduard Hellvig