Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Municipiul Sibiu intră în carantină începând de luni: Ce măsuri au fost stabilite pentru următoarele 14 zile

Municipiul Sibiu intră în carantină începând de luni: Ce măsuri au fost stabilite pentru următoarele 14 zile

Un articol de: Elena Stanciu - 13 Noi 2020, 14:26
Municipiul Sibiu intră în carantină începând de luni: Ce măsuri au fost stabilite pentru următoarele 14 zile Sursa foto: Pixabay Eveniment

Municipiul Sibiu și alte localități din județ vor fi carantinate începând de luni, pentru o perioadă de 14 zile. Anunțul a fost făcut, vineri, de șeful departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la finalul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În municipiul Sibiu, rata incidenței cazurilor de coronavirus a depășit 11 la mia de locuitori, șeful DSU precizând că într-o astfel de situație este vorba despre „o transmitere comunitară intensă”. Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, primarul din Sibiu, Astrid Fodor, preciza că autoritățile sunt pregătite pentru carantinarea orașului. 

 

Carantină în municipiul Sibiu și mai multe localități din județ, începând de luni, 16 noiembrie 

 

”Situația din Sibiu necesită măsuri suplimentare față de măsurile pe care le-a luat Guvernul. (...) În urma dicuțiilor care au avut loc înclusiv cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, s-a ajuns la următoarele concluzii și măsuri suplimentare. În primul rând, instituirea măsurii de carantinare a municipiului Sibiu, la un loc cu localitatea Șelimbăr și cartierul Arhitecților, măsura de carantinare a localității Tălmaciu și a localității Cisnădie, începând cu ziua de luni”, a anunțat Raed Arafat.

Șeful DSU a explicat și ce restricții vor fi instutuite în aceste localități în perioada de carantină, o precizare fiind aceea că magazinele și mall-urile se închid începând de sâmbătă.

„O excepție va fi acest weekend și în fiecare weekend pe durata măsurii de carantinare este închiderea magazinelor și a mall-urilor pe toată durata weekendului, cu excepția magazinelor, piețelor agroalimentare, magazinelor care vând alimente, farmaciilor și cele care vând materiale esențiale, cum sunt alimentele pentru animale. Deci măsura de carantinare începe de luni pe timp de două săptămâni, suplimentar vom avea măsuri pe durata weekendului și astea sunt în mod deosebit închiderea mall-urilor și magazinelor, iar această măsură va începe din această sâmbătă. Restul, de luni”, a explicat Raed Arafat.

 

Ce restricții au instituit autoritățile pentru perioada de carantină 

 

În următoarea perioadă, sibienii din localitățile carantinare vor putea să-și părăsească locuințele doar în baza declarațiilor pe propria răspundere, iar persoanele de peste 65 de ani vor avea prioritate la cumpături în intervalul orar 10.00-13.00. A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

”Pe durata stării de carantină, magazinele se vor închide la ora 20.00 în loc de 21.00, terasele, ce mai funcționează din ele sub definiția de terasă se vor închide pe toată durata carantinei. Magazinele pot să aibă maxim o persoană la 8 metri pătrați, respectând toate regulile de sănătate publică.

Între orele 10.00 și 13.00, procurarea de alimente și materiale necesare va fi rezervată persoanelor de peste 65 de ani.

Pentru ieșirea de la domiciliu, din localitățile carantinate sau intrarea în ele, există excepții care vor fi anunțate și care permit activittea profesională, asistența medicală ce nu poate fi amânată, cumpărarea alimentelor. Asta se va face pe paza declarației pe propria răspundere”, a mai spus Raed Arafat

Totodată, în perioada de carantină, autoritățile au luat decizia ca activitățile religioase să se desfășoare în spații deschise. 

La sfârșitul celor 14 zile de carantină, care încep din 16 noiembrie, se va face o nouă evaluare a situației, iar autoritățile vor lua noi decizii, mai precizat șeful DSU. 

În acest context, Raed Arafat a făcut din nou apel la populație să respecte regulile stabilite pentru a limita răspândirea virusului. 

„Rugămintea noastră este colaborarea și înțelegerea necesității acestor măsuri. Sunt extrem de necesare pentru a limita răspândirea virusului, a scădea incidența și a reduce impactul major care există pe sectorul sanitar, la acest moment”, a mai spus șeful DSU. 

”Colegii de la Spitalul Militar, astăzi suplimentează cu încă cinci paturi locurile din spital, iar până se suplimentează locurile, trei pacienți de terapie intensivă urmează să plece la Târgu Mureș, unde există locuri libere, în aces moment, și unde, de mâine se va suplimenta cu încă 10 paturi de ATI”, adăugat Arafat. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Citeşte mai multe despre:   Sibiu,   Raed Arafat,   coronavirus