Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Năstase l-a reclamat pe Băsescu la Curtea Constituţională

Năstase l-a reclamat pe Băsescu la Curtea Constituţională

Un articol de: - 15 Iun 2011, 11:33
Foto: bloombiz.ro Eveniment

Adrian Năstase este de părere că preşedintele României nu ar avea voie să iniţieze revizuirea Constituţiei, motiv pentru care a trimis o scrisoare judecătorilor Curţii Constituţionale, în care reclamă această decizie.

Năstase a evidenţiat câteva „probleme constituţionale” legate de iniţiativa lui Traian Băsescu de revizuire a Constituţiei, în calitate de cetăţean, deputat, jurist, dar şi de participant în funcţii publice importante.

“Potrivit prevederilor art. 150 alin. (1) Teza 1-a, Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului. Aşadar, Preşedintele nu poate avea singur o asemenea iniţiativă, el având o astfel de posibilitate doar dacă primeşte un proiect de revizuire de la Guvern”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Pesedistul susţine că Guvernul a realizat un proiect, pe care preşedintele l-a modificat şi l-a trimis la Curtea Constituţională.

“Preşedintele României a întocmit un proiect de revizuire, după înfiinţarea unei mari Comisii prezidenţiale ce a acţionat după propria viziune. Acest proiect a fost transmis Guvernului care a finalizat un proiect care pare a avea acordul Guvernului. Pare să-l fi avut, pentru că se semnalează în prezent contestaţii în cadrul coaliţiei guvernamentale.

Chestiunea esenţială este că proiectul de revizuire transmis de Guvern Preşedintelui pentru a fi înaintat Parlamentului, nu este acelaşi cu proiectul final ajuns la Curtea Constituţională. Preşedintele a modificat şi completat proiectul aprobat de Guvern, proiect derivat, printre altele, din prerogativa constituţională a acestuia: dreptul la iniţiativă legislativă”, mai scrie Năstase.

Astfel că Adrian Năstase ridică problema dacă “demersul Preşedintelui poate fi socotit constituţional sau dacă nu ar trebui restituit pentru reluarea procedurilor prevăzute în Actul nostru fundamental”.

Citeşte mai multe despre:   Adrian Nastase,   Traian Basescu,   Curtea Constitutionala,   Constitutie