Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pe ce data sărbătorim Nașterea Maicii Domnului

Pe ce data sărbătorim Nașterea Maicii Domnului

Un articol de: Beatris Ionita - 28 Aug 2020, 16:20
Pe ce data sărbătorim Nașterea Maicii Domnului Sursa Foto: opusdei.org Eveniment

Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfântă Măria Mică, este prima mare sărbătoare a anului bisericesc ortodox și cea mai mare sărbătoare a toamnei. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează ziua numelui.

 

Pe ce dată se serbează Nașterea Maicii Domnului

 

Creștinii ortodocși și catolicii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului în fiecare an pe 8 septembrie. Spre deosebire de ceilalți sfinți care sunt sărbătoriți doar în ziua în care au urcat la cer, Fecioara Maria are 4 sărbători mari în calendarul creștin: Nașterea, pe 8 septembrie, Intrarea în Templu sau Aducerea Maicii Domnului la Templu, pe 21 noiembrie, Buna Vestire pe 25 martie, Adormirea, pe 15 august. 

 

Minunea Nașterii Maicii Domnului

 

Sfânta Fecioară Maria s-a născut în familia lui Ioachim și Ana, care erau destul de înaintați în vârstă, care n-au putut avea copii și care erau considerați blestemați de comunitate din această cauză. Se spune că în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu le-a refuzat în public jertfa, numindu-i „blestemaţi”.

După mulți ani de rugăciuni, Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia dintre ei, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt și va fi un vas ales de Dumnezeu. 

Biblia spune că de la 3 ani, micuța Maria a crescut într-un templu, ca mulțumire din partea părinților ei pentru că Dumnezeu a trimis-o să le însenineze viața. Maria avea să rămână până la vârsta de 14 sau 15 ani.Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

Fecioara Maria mai este ncunoscută și ca Noua Eva, dar și mama, îndrumătoarea și mijlocitoarea oamenilor cu Dumnezeu, pentru că Hristos ascultă de rugăciunile sale.

 

 

Tradiții de Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului

 

Nașterea Maicii Domnului este ziua care marchează trecerea dintre vară și toamnă și dă startul activităților agricole specifice perioadei: batutul nucilor, culesul viilor, semanatul graului, orzului si secarei. Vremea începe să se strice, devenind capricioasă si mai răcoroasă, apele se răcesc şi încep tărgurile şi iarmaroacele. Bătrânii spun că din această zi nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea. Mai mult, în preajma acestei zile este interzis să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă ar aduce ghinion şi boală.

Totodată este momentul în care păsările pleacă spre zone mai calde şi insectele încep să se ascundă în pământ.

În această zi sfântă, femeile se roagă pentru a avea copii, iar cele care sunt însărcinate se roagă pentru o naștere ușoară. 

Pe 8 septembrie nu se fac treburi gospodărești, nu se spala rufe, nu se face curățenie pentru ca în familie să fie armonie şi întelegere şi locuința să fie ferită de foc, de vijelie sau grindină. Se mai spune că cei care mănâncă gătit la foc în această zi pot atrage asupra lor boli grave. 

Din această zi, plantele de leac îşi pierd puterea tămăduitoare, iar cei care nu şi-au adunat plante medicinale până în acestă zi, nu mai au ocazia.

Femeile țin candele aprinse în dreptul icoanie Fecioarei Maria și împart din fructele prospat culese.

Citeşte mai multe despre:   sarbatori