Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment National Public Radio: Adopțiile din România, în continuare o raritate

National Public Radio: Adopțiile din România, în continuare o raritate

Un articol de: B1 TV - 21 Aug 2012, 12:58
National Public Radio: Adopțiile din România, în continuare o raritate Eveniment

Presa străină a comentat din nou subiectul adopţiilor în România.  Într-un articol intitulat "Pentru orfanii din România, adopţia este în continuare o raritate", National Public Radio notează că, după aproape 23 de ani de la Revoluţia din 1989, adopţia în România a rămas un proces extrem de complicat.

"În perioada comunistă, când la putere era dictatorul Nicolae Ceauşescu, scenele din orfelinatele din România erau îngrozitoare: zeci de mii de copii abandonaţi în orfelinate erau abuzaţi ori neglijaţi, mulţi dintre ei dormeau în propria mizerie ori sufereau de boli mintale", scrie National Public Radio.

Aproape un sfert de secol mai târziu, soarta copiilor abandonaţi din România este o problemă nerezolvată, susţine jurnalista Meghan Collins. Aceasta remarcă faptul că s-au schimbat condiţiile în care trăiesc aceşti copii, dar numărul "celor aflaţi în îngrijirea statului, peste 70.000, este aproape acelaşi ca în 1989", afirmă autoarea, care precizează că, pe lângă cei din orfelinate, există zeci de mii de orfani pe străzi.

O alta problemă pe care o abordează National Public Radio este cea a Legii Adopţiei. În fiecare an, în ţara noastră, sunt înfiaţi în jur de 900 de copii, arată datele statistice. Adopţiile internaţionale au fost interzise în urmă cu 10 ani, din vina scandalurilor legate de traficul de copii. Dar mulţi din domeniul protecţiei copilului se îndoiesc că noua lege va putea îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale acestor copii abandonaţi", continua autoarea articolului.

Jurnalista îl citează pe Bogdan Panait de la Oficiul Român pentru Adopţii, potrivit căruia, numărul de copii adoptaţi ar putea ajunge la 2.000 pe an. Acesta este de părere că "sistemul nu protejează drepturile copilului, ci pe cele ale părinţilor".

Citeşte mai multe despre:   copii